İSRAİL'de yayınlanan Yediot Ahronot gazetesi, Türk ve İsrail temsilcilerinin Mavi Marmara kurbanlarına tazminat ve bunun karşılığında Türkiye’de açılan davaların kapatılması konusunda anlaşmalarına rağmen, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun sağcılardan gelebilecek tepki nedeniyle anlaşmayı imzalamakta ayak sürüdüğünü yazdı. Gazete, Başbakan Erdoğan’ın önceki gün “Gazze ablukası kalkmadan İsrail’le normalleşme olmaz” çıkışının ardında da bu ayak sürümenin yattığını öne sürdü.
Yediot Ahronot’un haberine göre, son olarak geçen hafta Kudüs’te bir araya gelen Türk ve İsrail temsilcileri, Mavi Marmara katliamının kurbanlarına ödenecek tazminatın miktarı ve buna karşılık Türkiye’de açılan davaların kapatılması konusunda uzlaştı.
Taraflar ayrıca ilişkilerin normalleştirilmesi için izlenecek bir yol haritası üzerinde de anlaşmaya vardı. Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu, sağ kesimin tepkisinden çekindiği için anlaşmayı onaylamakta ayak sürüyor.
Yediot Ahronot’a göre, Başbakan Erdoğan’ın önceki gün yaptığı Gazze ablukasının kaldırılması şartını ortaya atmasının ardında da Netanyahu’nun anlaşmayı imzalamakta acele etmemesi yatıyor.

İH(AÖ/İD)