UKRAYNA Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in ülkesi ile Rusya ilişkilerine zarar vereceğini gerekçe göstererek AB'nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı (DCFTA) reddetmesi ardından Yanukoviç-Putin görüşmesinde Ukrayna’nın Gümrük Birliği’ne olası üyeliği yerine ağırlıklı olarak enerji ve ekonomik ilişkiler görüşüldü.
Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Viktor Yanukoviç’in Cuma günü Soçi’de gerçekleştirdikleri görüşmede Ukrayna’nın, Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya’dan oluşan Gümrük Birliği’ne alınmasını değil enerji alanında karşılıklı işbirliği konusunda görüştüklerini ancak görüşmeden nihai bir anlaşmanın çıkmadığını söyledi. Peskov, konu ile ilgili yaptığı açıklamada iki Devlet Başkanı’nın enerji konusunda işbirliği başta olmak üzere bu konun etrafındaki sorunları görüştüklerini ancak nihai anlaşmaya varmadıklarını söyledi. Peskov, bir soru üzerine Putin ve Yanukoviç’in Ukrayna’nın, Gümrük Birliği’ne olası üyeliği konusunu ele almadıklarını vurgularken, görüşmenin daha çok ikili ilişkilerin perspektifini finans ve kredi konularında ele aldıklarını belirtti. Peskov, konuşulan konuların yakın zamanda uzmanlar düzeyinde devam edeceğini de ekledi. 
Geçtiğimiz günlerde St. Petersburg’da 4.’sü düzenlenen Türkiye-Rusya 4. Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı sonrası Rusya Devlet Başkanı ile basın karşısına çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir soru üzerine Vladimir Putin’e dönerek, "Ben diyorum ki Şangay İşbirliği Teşkilatı’na gelin, Türkiye’yi alın. Bizi de bu (AB) sıkıntıdan kurtarın. Biz bunun yanında Avrasya’daki ülkelerle ilgili de serbest ticaret anlaşmasına da varız" demişti.
  SK(GE/İD)