AVRUPA’yı saran finansal krizin etkisiyle ekonomik durgunluk yaşayan İtalya’da son dönemde yaptıkları yatırımlarla öne çıkan Türk özel sektör temsilcileri Roma’ya geldi. Buna ilişkin düzenlenen seminerde konuşan Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, vize alımı ve çok sert olan iş kanununun, bu ülkeye yatırım yapmayı planlayan Türk yatırımcıların gözünü korkuttuğunu söyledi. Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit başkanlığındaki Türk özel sektör temsilcileri, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, İtalyan Yatırım Ajansı Invitalia ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinasyonunda İtalyan özel sektörü ile yatırım işbirliği konularını görüşmek üzere Roma’ya geldi. İtalya’da halihazırda yatırım yapan ve yapmayı planlayan iş adamları, 25-28 Kasım tarihlerini kapsayacak iş gezisi boyunca, seminerlere katılacak ve yatırım fırsatlarına ilişkin ikili görüşmeler gerçekleştirecek.
TÜRK YATIRIMCI DAHA ZİYADE MARKAYI SATIN ALIYOR
Etkinliğin ilk günü düzenlenen seminerde konuşan Büyükelçi Hakkı Akil, Türkiye’nin ekonomik gidişatına ilişkin rakamları katılımcılarla paylaştıktan sonra Kale Grubu, Permak, Arkas, Ece Seramik, Ziylan Grubu, Vestel ve Toksöz Grubu’nun son dönemlerde İtalya’daki yatırımlarıyla adından söz ettirdiğinden bahsetti. Türkiye’de İtalya’ya yatırım için ciddi bir merak artışı olduğunu, ancak buna rağmen Türk yatırımcıların gözünü korkutan unsurlar olduğunu dile getiren Akil bunları, 'İtalya’daki siyasi istikrarsızlık, çalışma koşullarını belirleyen iş kanunu ve bürokrasi' diye sıraladı. Bu ülkeye işçi, mühendis getirmek için çok uzun süre vize kuyruğunda beklenmesinin de yatırımcıları caydırdığına değinen Akil sözlerini şöyle sürdürdü:
"İtalya çalışma yasası, Türk yatırımcılar açısından en büyük handikap. Yatırımcılarımız bu bakımdan güçlüklerle karşılaştıklarını söylüyorlar. Kanunlar burada bazen işçileri aşırı koruyor. Bu kanunda değişikliğe gidilmeli. Tüm bu nedenlerle Türk yatırımcılar, fabrika açıp, işçi çalıştırmak yerine daha ziyade burada marka satın almaya önem veriyor."      Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit de İtalya’nın, Avrupa ülkeleri arasında Almanya’dan sonra en önemli ticaret partneri olduğunun altını çizerek, "Türkiye’de yaklaşık 1077 İtalyan sermayeli şirket var. Türk firmaları da artık İtalya’nın sunduğu fırsatların farkına varıp, burayı öncelikli yatırım alanlarından biri olarak görmeye başladı" dedi.