VİETNAMın Hanoi kentinde uçak pistinde iki uçak bir hava trafik kontrolörünün hatasından dolayı az daha birbirine çarpıyordu.
Vietnam Sivil Havacılık İşletmesi (CAAV) raporuna göre olay saatinde Vietnam’ın Da Nang havalimanında hava trafik kontrol şefi olan Truong Ngo Quang uçak pistini bir stajyere emanet etti ve ayrıldı.
Stajyer Truong Nguyen Quynh bir Jetstar Pacific uçağına kalkış emri verdi ancak o sırada Vietnam Havayolları’na air bir uçak henüz inmişti. Bir uçak piste tam indiği sırada diğer uçakta kalkmak için hızlanıyordu. Uçaklar birbirlerine çok yaklaştığı bir sırada pilotların tecrübesi sayesinde pistteki uçak ani bir şekilde durdu ve pistteki uçak sadece inen uçaktan çıkan is ile kaplandı.
Vietnam Sivil Havacılık İşletmesi (CAAV) websitesinde olay hakkında “Bu olay hava sahası güvenliğini ciddi şekilde tehdit etti. Eğer vaktinde görülmese, çok ciddi bir kaza yaşanabilirdi” denildi.
CAAV genel müdürü Lai Xan Thanh olayı doğruladı, “Hava şartları ve görüş mesafesi gibi diğer faktörleri de düşünmek lazım” dedi.
Stajyer Quang’ın lisansı iptal edildi ve staj süresi bir yıl daha uzatıldı. Vietnam Hava Trafik Yönetim Şirketi müdürüne de soruşturma boyunca 15 günlük uzaklaştırma cezası verildi.

FOTOĞRAFLI