ALMANYA'nın Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, psikosomatik ve psikolojik hastalıklarda Türkçe terapi hizmeti veren Medicoreha Hastanesi'ni ziyaret eden, tedavi olan hastalarla görüşürken 2 yıldan bu yana yürütülen projenin sonuçlarını değerlendirdi.
Proje kapsamında ayakta rehabilitasyon hizmeti veren hastanede hastaların masraflarının büyük bölümünü Alman yaşlılık sigortasının karşıladığını belirten Başkonsolos Engin, ziyaret sonrası şu açıklamada bulundu.
PROJENİN SONUÇLARINI YERİNDE İNCELEDİ
Başkonsolos Hüseyin Emre Engin, bu hastane ile Alman yaşlılık sigortası arasında 2 yıldan bu yana devam eden bir projenin sonuçlarını görmek ve "Vatandaşlarımız için iyi sonuç veriyor mu?" diye tespit için bulunduklarını anlatırken şöyle dedi:
"Yaptıkları tedaviler hakkında yetkililerden bilgi alıp hastalarla görüştük. Bura psikolojik sorunlar yaşayan vatandaşlarımızın ayrıca yaş nedeniyle ortopedik sorunlar yaşayanların ortak hizmet alabildiği bir yer. Sigortalar karşıladığı için çok fazla bir ödeme yapmadan ve kendi yaşam tarzlarını çok fazla etkilemeden gün içinde gelip akşama kadar çeşitli hizmetler alabiliyorlar. Türk fizyoterapist ve psikoterapistler sayesinde kendi dillerinde hizmet alabiliyorlar. Burada projenin olumlu sonuçlarını gördük. Hem psikolojik hem bedensel sorunlar yaşayan vatandaşlarımız bu projeden istifade edebilirler."
"YAŞLI HASTALARDA SOMATOFORM ÇOK YAYGIN"
Hastanede Türkçe hizmet veren çok sayıda çalışandan biri olan Psikoterapist Sümeyya Benli, “Özellikle yaşlı hastalarda Somatoform hastalığı çok yaygın. Bu hastalığın anlamı, kişi ağrı hissediyor ancak doktorlar buna teşhis koyamıyor. Bunun nedeni ise psikolojik olarak bir ağrı duyuyor ve bu ağrıyı bedeninde hissediyor. Bu hastalık psikolojik tedavi olmadan geçmiyor" diye konuştu.
KENDİ DİLİNDE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ
Psikoterapist Suna Güven ise, psikolojik hastalıklarda çok önemli bir faktör olarak vatan özleminin önemli rol oynadığını söyledi. Güven, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla hastalarımızın kendi dil, kültüründe tedavi olması gerekiyor. Bizimle  ilişkisinde Türk kökenli hastalar bunu hissediyor ve bu da iyileşmesine katkı sunuyor. Olay sadece dili bilmek değil, kendi dilinde kendini ifade etmek çok önemli. Bu özlemi bu ilişki içerisinde gidermek tedavilerde çok önemli bir faktör."
Köln Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi Oğuz Tuncay ve hastane yetkilileri de ziyarette hazır bulundu.

MZ(AÖ/İD)