ZAFER ATAMER / CENEVRE () -Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) 103'üncü asamblesi Cenevre Birleşmiş Milletler’de (BM) başladı. Toplantılara Türkiye'den Çalışma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ve heyeti katıldı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik rahatsızlığı nedeniyle Cenevre'ye gelemedi. Asamble salonunda dün bir konuşma yapan Etyemez şunları söyledi:

"Sözlerimin başında, işgal altındaki Arap topraklarındaki işçilerin durumuyla ilgili derin endişelerimizi ifade etmek isterim. Konuyla ilgili olarak



Genel Müdür tarafından sunulan raporu memnuniyetlen karşılıyor ve sorunların en kısa sürede karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde çözüme



kavuşmasını diliyoruz. Bundan elli yıl önce, başta Avrupa olmak üzere dünyanın her köşesine göçmen işçi gönderen Türkiye'nin, bugün yurtdışında bulunan nüfusu 6 milyonu aşmıştır. Bunun yanı sıra Türkiye, artık göç destinasyonu olan ve net göç alan bir ülke haline gelmiştir. Bulunduğumuz coğrafyada meydana gelen savaşlar ve çatışmalardan kaçanlar, güvenli bir liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığınmaktadır. Örneğin Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacıların sayısı 1.5 milyona yaklaşmıştır.”

İLO tarafından açıklanan rakamlara göre sayıları 21 milyonu bulan zorla çalıştırma mağdurlarının, içinde bulundukları durumdan bir an önce kurtulmaları için küresel düzeyde daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği söyleyen Etyemez, “Türkiye, bu konu ile yakından ilgili olan 29, 105, ve 182 sayılı İLO sözleşmelerini onaylayarak ulusal mevzuatına katmıştır. Bu kapsamda, özellikle çocuk işçiliği sorunu artık Türkiye'nin gündeminden çıkmıştır. Küresel krize rağmen istihdam odaklı büyümeyi başaran Türkiye'nin işgücü piyasasını geleceğe hazırlamak amacıyla oluşturduğumuz Ulusal İstihdam Stratejisi’ni bu yılın mayıs ayı sonunda yürürlüğe koyduk. Ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde işgücü piyasasında önemli ilerlemeler kaydettik. İş kayplarının yaygın yaşandığı küresel bir atmosferde, son dört yıl içerisinde 5 milyon ile istihdam oluşturmayı başardık. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de bir madende tarihimizin en büyük iş kazalarından biri meydana geldi. Bu elim kaza sonucunda pek çok madencimiz maalesef hayatlarını kaybetti. Şehit madencilerimizi saygı ve minnetle anıyor, böylesi kazaların hiçbir ülkede tekrar yaşanmamasını diliyorum. Sözlerime son vermeden önce Türkiye'nin 2014-2017 dönemi için İLO Yönetim kurulu asil üyeliğine, en yüksek oyu alarak seçilmiş olmasından duyduğum memnuniyeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye'ye verilen destekten dolayı tüm delegelere teşekkür ediyorum” diye konuştu.