Uluslararası Af Örgütü ABD (AIUSA), ABD'deki protesto gösterilerindeki toplu gözatlılarla ilgili resmi makamlara çağrıda bulunarak, polis ateşine karşı gösteri hakkının korunması gerektiğini bildirdi.
AIUSA, ülkede son günlerde artan polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protestolardaki toplu gözaltılarla ilgili açıklama yaptı.
Silah Şiddeti Kampanya Müdürü Jamira Burley imzasıyla yapılan açıklamada, AIUSA aktivistlerinin Baton Rouge'da bizzat siyahi aktivist DeRay McKesson dahil bir çok aktivistin gözaltına alındığına tanıklık ettiği belirtilerek, polis ateşine karşı gösteri hakkının korunması gerektiği belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu duygusal haftanın ardından, ülke genelinde insanların sokaklara barışçıl protesto hakkını kullanmak üzere inmesi anlaşılır bir durumdur. Kendi güvenliğini ve bu halkın (protestocuların) güvenliğini korurken, barışçıl protesto hakkının kullanılmasını kolaylaştırması polisin görevidir. Polis ateşine karşı protesto hakkı korunmalıdır. Geçen gece, barışçıl protestolara oranla gözaltıların sayısının çokluğu tepki konusunda ciddi soru işaretlerine neden olmaktadır. Güvenlik güçleri gösteriler sırasında yasal gözlemci ve gazetecilere veya protestoculara karşı hangi kuralın uygulanacağı konusunda seçici davranamaz."
ABD'de en son yapılan gösterilerde, bir gecede toplam 130 eylemci gözaltına alınırken, gözaltına alınanlar arasında bazı gazeteci ve aktivistler de yer aldı. Cumartesi günü gözaltına alınan "Black Lives Matter" (Siyahların Hayatı Önemlidir) aktivisti 31 yaşındaki Baltimore'lu Mckesson kefaletle serbest bırakıldı. Mckesson, iki polis tarafından ateş edilerek öldürülen 37 yaşındaki siyahi Amerikalı Alton Sterling'le ilgili protesto sırasında gözaltına alınmıştı.
Minnesota eyaletine bağlı St. Paul'de de 32 yaşındaki siyahi Amerikalı Philando Castile'nin arabasının içindeyken, polisin dışarıdan ateş etmesi sonucu öldürülmesi de son günlerdeki polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protestoların nedenlerinden biri olmuştu.
ABD'de 2014'te Missouri'nin St. Louis kenti sınırları içindeki Ferguson ilçesinde 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown'un polis tarafından öldürülmesi ve olaya karışan polisin jüri tarafından "suçsuz" bulunması sonucunda, ülkenin birçok eyaletinde geniş katılımlı protesto gösterileri düzenlenmişti.