IRAK Şam İslam Devleti'nin Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesinden sonra ortaya çıkan kaos ortamı gittikçe büyük alanlara yayılıyor.
IŞİD'nin Musul'dan sonra Kerkük ve Selahaddin'e hareket edeceği iddiası gerekçesiyle Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı Peşmerge birlikleri Türkmenler'in yoğun yaşadığı Kerkük ve Tuzhurmatu bölgesine önceki gece sevk edildi. Bölgeye gelen Peşmergeler polis ve askeri noktalarda kontrolü ele aldığı, polisin ve askerin mühimmatına ve silahlarına el koyduğu, devlet dairelerini yağmaladıkları belirtiliyor.
KERKÜK'TE IRAK ORDUSUNUN BİNASI YAĞMALANDI
Kerkük'te Irak ordusunun 12'nci Bando Komutanlığı'nun yağmalandığı belirtildi. Peşmerge kuvvetlerinden olduğu öne sürülen kişilerin silah ve mühimmata el koydukları ve binaları ateşe verdikleri belirtildi. Peşmergeler karakollardan sonra Su İdaresi Dairesi, Gıda Dağıtım Merkezi, Tuzhurmatu Belediyesi, Tuzhurmatu Hastanesi, Devlet Kurumları Koruma Dairesi ve Tuzhurmatu Ecza ve Medikal Deposu'nu yağmaladı.
muhabirine bilgi veren Tuzhurmatu Ecza ve Medikal Deposu Müdürü Rıza Musa, depoda bulunan ilaç ve medikal malzemenin yanı sıra mobilyaların dahi yağmalandığını söyledi.
muhabirinin ulaştığı Kürdistan Yurtseverler Birliği KYB Tuzhurmatu sorumlusu Mulla Kerim, kendilerinin de bu durumdan yakındıklarını ortaya çıkan kaos ortamından yararlanan mafya şebekleri yaptığını öne sürdü. Kerim, bu sabah Peşmergelerin yağma yapan bir Kürt silahlı grubunu yakaladığını söyledi. 
Gelişmelerle birlikte Tuzhurmatu'da yaşayan Araplar ile Türkmenlerin büyük bir bölümünün Tuzhurmatu'dan ayrıldığı; Tuzhurmatu'da kalan Türkmenlerin ise kaygı ile olayları izledikleri belirtildi. 2003'te ABD'nin Irak'ı işgali sırasında da benzeri bur durum yaşanmış; peşmergeler Türkmen bölgelerinde devlet kurumları ve vatandaşların evlerini yağmalamıştı. 
 
(FOTOĞRAFLI)