TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Institut du Bosphore (Boğaziçi Enstitüsü) Bilim Kurulu Toplantısı çerçevesinde 10-11 Aralık tarihlerinde Paris’te ziyaretlerde bulundu.
Fransa Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Pierre Sellal, Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Institut du Bosphore Bilim Kurulu toplantısına katıldı. TUSİAD'ın Fransa'daki muadili Medef'in Yönetim Kurulu üyesi Bernard Spitz ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Fransa Meclisi Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon ve dostluk grubu üyesi Fransız milletvekili ve senatörler ile TBMM Türkiye-Fransa Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Gülpınar ve üyelerinin katılımıyla Institut du Bosphore kokteyline katıldı ve Fransa Cumhurbaşkanı AB İşleri Danışmanı Philippe Leglise-Costa ile Elysee Saray’ında görüştü. Elysee Sarayı çıkışı gazetecilere temasları hakkında bilgi verdi, sorularını yanıtladı.
Institut du Bosphore’un Bilim Kurulu toplantısında, Avrupa’nın geleceği, Fransa-Türkiye ikili ilişkileri ve AB-Türkiye ilişkileri derinlemesine ele alındı. Muharrem Yılmaz, şöyle dedi:
"Türkiye’nin uzun süredir sürüncemede olan AB üyeliği, Türk iş dünyası için hala öncelikli bir konudur. TÜSİAD, Türkiye’nin AB üyelik sürecine sivil toplumun katkısının öneminden hareketle, Institut du Bosphore’u kurmuş, AB kamuoyunda Türkiye-Fransa ve AB bağlantılı konuların her yönüyle ele alındığı, Türkiye’ye yönelik algıların yapıcı bir yaklaşımla dile getirildiği ortam yaratılmasını sağlamıştır."
Temasları sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyareti öncesinde ikili ilişkileri değerlendirdiklerini ve Fransa'nın 20 yıl sonra cumhurbaşkanlığı düzeyinde yapacağı bu ziyaretin yeni sayfalar açabileceğini kaydetti. Hollande'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Türkiye'nin AB üyelik sürecinde gözle görülür şekilde iyiye gidiş olduğunu da dile getirdi.
Yılmaz, Hollande'ın ziyaretinin, 22'nci faslın açılmasıyla başlayan iyimser havayı daha da geliştireceğini "22'nci fasıl açıldı, 23 ve 24 de açılırsa kime ne zararı var? Türkiye, hakları çalışırsa, yargıyı çalışırsa kime ne zarar gelir” diyerek anlattı.
Yılmaz, Dış Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteriyle yaptıkları görüşmelerde, hem Türkiye'nin ticari ilişkilerini hem de Avrupa Birliği (AB) sürecinin ele alındığını da ifade etti.

GÖ(AÖ/İD)