TÜRKİYE'de üniversite eğitimi görmek isteyen Kosovalı öğrenciler için yıllarca uygulanan Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı'nın (TCS) kaldırılması, yerine mülakat sisteminin getirilmesi ardından, Türkiye'de burslu eğitim görmek her geçen yıl zorlaşıyor.
Uzun yıllar TCS ile yüzlerce Türk, Arnavut ve Boşnak öğrenci Türkiye'de eğitim görürken, mülakat sisteminin yerine getirilmesiyle bu sayının 20'nin üzerine çıkmasıyla Kosovalı öğrencilerin çoğu farklı yollar kullanarak kendi imkanlarıyla Türkiye'de vakıf üniversitelerinde eğitim görmeye gitti. Türkiye'deki özel üniversiteler, Kosovalı öğrencileri çekmek için bu ülkede Türkiye'nin 18 üniversitesini tanıtan fuar açtı.
Prizren merkezli Türkiye Mezunları Derneği (TÜMED) ve Yunus Emre Priştine Türk Kültür Merkezi tarafından ilk defa Kosova’da düzenlenen eğitim fuarı büyük ilgi oldu. Priştine'deki fuarın ardından, Prizren'de açılan fuara ilgi çok yoğundu. Fuarda, yüksek öğrenim için yurtdışına gitmeyi planlayan öğrenciler, kaliteli eğitim veren Türk üniversiteleriyle doğrudan tanışma imkanı buldu. Sağlıklı karar verebilmek için üniversite adayları, fuarda üniversitelerin öğrenim ve değişim programları, öğretim kadrosu, burs imkânları, yurtlar, başvuru şartları gibi konularda doğrudan üniversitelerden bilgi edinme olanağına sahip oldu. Kosovalı milletvekiller ile Kosova kurum ve kurulaşları ile Kosova’da görev yapan Türkiye kurum ile kuruluş temsilcilerinin katılıdığı açılış töreninde de, fuar, Türk üniversitelerinin uluslararası eğitim arenasındaki konumunun güçlenmesinde önemli hamle olarak nitelendirildi.
TÜMED Başkanı Cengiz Çesko, Türkiye Mezunlar Derneği olarak bugüne kadar Türkiye üniversitelerinin gayri resmi bir şekilde tanıtımını yaptıklarını anımsatarak, "Dernek olarak kuruluşumuzun ilk gününden itibaren Kosova’da üniversite öğrenci adaylarına Türk üniversiteleri hakkında tanıtıcı çalışmalar yaptık. Öğrencilere Türkiye üniversitelerinde kaliteli eğitim alacakları konusunda bilgi verdik" diye belirtti.
Fuarda yer alan Türkiye Üniversiteleri adına açılışta konuşan Mehmet Orbay, kendileri için bu fuarların çok önemli olduğunu, çünkü dünyada her yıl 5 milyona yakın insanın yüksek öğrenim görmesi için sınırlarının ötesine gittiğini, bunun, kültürel, ekonomik , pek çok katma değeri olduğuna işaret etti. Orbay, şöyle dedi:
"Türkiye’de bu alan son 10 yılda fark edilmeye başlandı. İstediğimiz noktada olduğumuzu söylemek mümkün değil. Buna rağmen anlamlı çalışmalar var."
Fuara, Amasya Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi olmak üzere toplam 18 üniversite katılıyor.

ET(AÖ/İD)