TÜRKİYE'nin kültürel ve sanatsal zenginliklerini, uluslararası platformlarda farklı etkinlikler ile hedef kitleye sunmak amacıyla planlanan 'Türkiye Ekranı-Screen Turkey' Berlin'de gerçekleştirildi.
Yunus Emre Enstitüsü’nün katkılarıyla gerçekleşen Türkiye Ekranı projesi film gösterimleri, sergi, konser ve farklı etkinliklerle sanatseverler ile buluştu. İlki Berlin’de düzenlenen proje, daha sonra farklı ülke ve şehirlerde yoluna devam edecek.
'Türkiye Ekranı', uluslararası bir ekip tarafından 6 ay süren yoğun bir çalışma ile hazırlandı. Genel yönetmenliğini Erdal Murat Aktaş'ın yaptığı proje kapsamında, önce sinemamızın 100'üncü yıldönümü nedeniyle “Kelebeğin Rüyası” filmi Berlin sinemalarında gösterildi. Ardından sıra dışı sergi olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin modern resimleri ile PTT’nin 173 yıllık çok özel pul koleksiyonu birlikte sergilendi. Son olarak Karsu Dönmez bir konser verdi.
"TÜRKİYE'Yİ DÜNYAYA TANITMAYI AMAÇLIYORUZ"
Sergi açılışında 'Türkiye Ekranı' (Screen Turkey) Projesi'nin Avrupa Partneri Yıldıray Cengiz, bu projenin uzun zamandır planlanan bir etkinlikler serisinin ilki olduğunu söyledi. Proje ile Türkiye'nin farklı yüzünü dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını kaydeden Cengiz, etkinliğin ileride Avrupa'nın diğer önemli başkentlerinde tekrarlanacağını ekledi. Projeye destek veren Yunus Emre Enstitüsü'nün Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Şeref Ateş de etkinliğe yoğun bir ilgi olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Sergi açılışına, 'Kelebeğin Rüyası' filmi gösterimi için Türkiye'den gelen bazı oyuncular ve yönetmenler de katıldı. Toplam 5 gün süren ve halka açık olan sergiye Berlinli sanatseverler ilgi gösterdi.

MT(AÖ/İD)