Ali KAN/BAKÜ, ()- TÜRKİYE, Azerbaycan ve Türkmenistan Dışişleri Bakanları üçlü toplantısı sona erdi.
Heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan'ın bağımsızlık gününü kutladı. Davutoğlu, halklara çok güzel müjdeler verebilecekleri çok önemli toplantıda bulunduklarını anlatırken, şöyle dedi:
"Dostum Memmedyarov'a teşekkür ediyorum. İki sebeple de kutlamada bulunmak istiyorum. 28 Mayıs Azerbaycan'ın bağımsızlık yıldönümü 1918'e giden. Kardeş Azerbaycan halkını bir millet iki devlet anlayışına sahip olduğumuz, aynı anlayışı Türkmenistan'la da paylaşıyoruz. Bu bağımsızlık yıldönümleri dolayısıyla tebrik ediyorum. Allah topraklardan Azerbaycan bayrağını, o şanlı Azerbaycan bayrağını hiçbir zaman eksiltmesin, bir daha Azerbaycan'ı istiklal mücadelesi vermek zorunda bırakmasın. Ebediyete kadar Azerbaycan'ın istiklali Türkiye'nin istiklalidir. Aynen 1918'de olduğu gibi ve Azerbaycan'ın istiklaliyle güçlü ve kuvvetli bir devlet olması bizim için Türkiye'nin istiklali ve gücü gibidir. Bu Türkmenistan için de geçerlidir. Allah bu 3 bayrağı dünyanın her yanında birlikte dalgalandırsın."
Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov'un 29 Mayıs'taki doğum gününü de kutlayan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"İkinci mutlu gün de 29 Mayıs değerli dostum Raşid Meredov'un doğum günü yıldönümü. Ona da Allah uzun ömürler versin. Türkmenistan devletine yaptığı hizmetleri hepimiz biliyoruz. Dışişleri Bakanı olarak çok tecrübeyle Türkmenistan'a büyük katkılar sağladı. Böyle güzel arka arkaya gelen günler açısından bu toplantı özel anlam ifade ediyor. Ayrıca değerli dostlarıma, kardeşlerime ve cumhurbaşkanlarına Sayın İlham Aliyev ve sayın Berdimuhammedov'a da bir kez daha teşekkür ediyorum Türk milleti adına Soma'daki felakette gösterdikleri taziyeler, dostluklar dolayısıyla. Bugün çok önemli güzel bir başlangıç. Aslında ikili ilişkilerimiz her açıdan her zaman çok iyi oldu. Türkiye-Azerbaycan, Türkiye-Türkmenistan üç ülke liderleri ve dışişleri bakanları böyle bir süreci başlatarak bunu daha da güçlendirmek istiyoruz."
Davutoğlu, her yıl 2 kez toplanmaya çalıştıklarını anlatırken ortak zemindeki tarihi zeminde ilişkilerimizi nasıl geliştireceklerini ele aldıklarını, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'a teşekkür ettiğini anlatırken şöyle konuştu:
"Çok güzel yönettiler, güzel bir metin ortaya çıktı ve bir prensip kararı aldık, inşallah bundan sonra her yıl 2 kez toplanmaya çalışacağız. Gelecek toplantı dolayısıyla Raşid beyin bizi Aşkabat'ta davet etmesi de bizi çok mutlu etti. O vakte kadar da inşallah bir eylem planı 2 yıllık üzerinde çalışmalar yapacak olmamız da bu işi ne kadar ciddiye aldığımızı gösterir. O eylem planı da Aşkabat'ta yapılacak inşallah. Özellikle enerji, ulaştırma ve kültür alanları başta olmak üzere pratik alanlarda nasıl ortak çalışmalar yapacağımızı konuştuk. Özellikle Avrasya doğu-batı koridoru bağlamında hepimiz için, sadece 3 ülke için değil, bütün Avrasya'da barış için çok önemli projeler. Bunları tek tek ele aldık. Nasıl geliştireceğimiz konularını gözden geçirdik. Daha önce yapılan yaptığımız çalışmalardan tecrübeler, dersler çıkardık. İnşallah önümüzdeki dönemde çok pratik doğrudan projelerle bu ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Bu anlamda bu işbirliğinin bölgesel barışa da büyük katkı yapacağına inanıyorum. Bizler Asya'nın Avrasya'nın merkezindeki ülkeler uluslararası barışa bu anlamda katkı yapmaya da kararlıyız. Bu zeminde herkesin istifade edeceği bir yeni dönem başlıyor bütün çevre ülkelerle, komşu ülkelerle de yakın ilişkiler içerisine gireceğiz. Ayrıca dünyada uluslararası konjonktürde çok dinamik değişimler yaşanıyor. Tabi bundan sonra şimdiye kadar olduğu gibi kardeş ve dost karındaş ülkeler doğan ülkeler olarak sık sık bir araya geleceğiz. İstişarelerde bulunacağız."

AK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)