DÜNYANIN en kapsamlı tasarım yarışmaları arasında yer alan ve 5 yıldan bu yana düzenlenen A' Design Award’a Türk tasarımcılar damgasını vurdu. 208 ülkeden 12 binin üzerinde eserin katıldığı yarışmada, ‘Yılın Tasarımcısı’ da dahil olmak üzere 16 ödül alan ünlü tasarımcı Hakan Gürsü ve 5 ödül alan Serel Seramik’in de aralarında bulunduğu 50’ye yakın ödül Türkiye’ye gitti.
Dünya çapındaki en prestijli tasarım yarışmaları arasında yer alan, en iyi tasarımları, tasarım konseptlerini, ürünlerini ve hizmetlerini ödüllendiren, A’ Design Award, 2013-2014 dönemine yönelik sahiplerini buldu.
Avrupa Birliği Tasarım Ofisi'nin desteğiyle 2010 yılından beri dağıtılan A' Design Award ödülleri, İtalya’nın kuzeyindeki Como kentindeki Villa Gallia’da gerçekleştirilen gala gecesiyle dağıtıldı.
İnovasyon ve tasarımın gelişmesiyle ülkelerin ekonomik rekabet gücünü artırmayı hedefleyen A’ Design Award ödülleri, 50 jüri üyesinin 12 bin 536 eser arasından seçtiği ve 105 gruba ayrılan 758 tasarıma verildi.
YAPI KATEGORİSİNE SEREL DAMGASI
Türkiye’den Vestel, Arçelik ile Kale Grubu da çeşitli kategorilerde ödüllendirilirken, söz konusu yarışmaya ilk kez katılan SEREL Seramik Sağlık Gereçleri, Yapı Kategorisi’ne 5 ödülle damgasını vurdu.
Fonksiyonel ve yenilikçi yaklaşımlarla, tasarım değeri yüksek ürünler sunmayı amaçlayan SEREL Tasarım Ekibi, SEREL Wave lavabo ile Gold Ödül (A’ Design Gold Award), Purity Klozet ile Silver Ödül (A’ Design Silver Award), SEREL PURITY ile Bronze Ödül (A’ Design Bronze Award), 4Life Çift Hazneli Lavabo ile Bronze Ödül (A’ Design Bronze Award) ve 4life Klozet ile de A’Design (A’Design Award) ödülüne layık görüldü.
Zafer Doğan, Aldorat Sunar, Didem Durmaz, Ali Yıldız ve Metin Murat Elbeyli’den oluşan tasarım ekibi geçen yıl da Amphora Asma Klozet tasarımı ile prestijli bir diğer ödül olan Red Dot Design Award’dan da ödülle dönmüştü.
EN ÇOK ÖDÜL ALAN TASARIMCI
Türkiye’den 25’e yakın tasarımcı ve tasarım ekibinin ödüllendirildiği etkinlikte, geçtiğimiz yıllarda Türkiye'yi dünya sıralamasında ikinciliğe taşıyan ekibi ile ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu, bu yıl 15 ödül birden kazanarak 'En çok ödül alan tasarımcı' unvanını korudu.
ODTÜ Teknokent'te yer alan katma değerli ürün tasarım merkezi Designnobis bünyesinde geliştirilen tasarımlardan 'Steam' buharla demleyen çaydanlık, 'Platin Ödül' ile onurlandırılarak 'En iyi ev aleti' seçildi.
Bunun yanı sıra, mobilyadan elektronik ürüne, ulaşım aracı ve aydınlatmaya, pek çok farklı kategoride ödülün verildiği tasarım ekibi, son 4 yılda toplam 46 ödül ile rekor sayıda kazanı elde etti. Gürsu’ya ayrıca burada, International Association of Designers’ın ‘Yılın Tasarımcısı’ ödülü de verildi.
EN BÜYÜK ÖDÜLÜ TÜKETİCİ VERİYOR
Tören ardından basın mensuplarına açıklama yapan, 30 yılı aşkın süredir seramik sağlık gereçleri üretimi yapan SEREL’in bağlı olduğu Elginkan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, bu yıl ödüle doymadıklarını söyleyerek, daha fazla ödül almak istediklerini dile getirdi.
Akçen, tüketicinin istediği yeniliği yakaladıklarına inandıklarını ifade ederek, "Her zaman yenilik, yenilik ve yenilik" dedi. Serel Seramik ve Matel A.Ş. Genel Müdürü Ercüment Arıcı ise, “Amacımız ödül almak değil. Bu ödüller yaptığımız işin sadece doğal bir sonucu. Bundan sonra yaptığımız her güzel işe ödül alacağız, çünkü Serel, değişimi çok iyi takip ediyor, değişime göre kendisini geliştiriyor” diye konuştu.
En büyük ödülü tüketicinin verdiğinin altını çizen Arıcı, “Türkiye’deki Pazar payımız, 5 yılda 5 kat arttı. Bu da tüketicinin bize verdiği ödüldür. Bunu daha da arttırmak istiyoruz” dedi.
MİKROP TUTMAYAN TASARIM
Serel’in, değişen müşteri taleplerini çok iyi takip ettiğini dile getiren Arıcı, 5 yıl önce stratejik bir karar aldıklarını belirterek, “Üretim gamını orta ve üst segmente yönelttik. Yani alt segment üretim yapmayı bıraktık. Orta ve üst segmentteki ürünlerin tasarımı ve fonksiyonlarının daha yukarılarda olması gerekiyor” diyerek, tasarım ekiplerinin bu beğeni ve algıya cevap verecek tasarımlar yapmaya başladıklarını anlattı.
Fonksiyonel tasarımları olduğunu ve su tasarrufuna da çok dikkat ettiklerini dile getiren Arıcı, “Bunlardan bir tanesi çok önemli. Bunu biz geliştirdik ve patenti Serel’e ait; Serel Hijyen Plus. Bu ürün, yüzeyde anti bakteriyel, mikrop tutmuyor, ayrıca kolay temizlenen bir özelliği var. Lansmanına Türkiye’de ve dünyada yeni başladık. Bu konuda öncü bir firmayız” diye konuştu. Bundan sonraki üretimlerini bu yönde yapacaklarını da ekleyen Arıcı, “Diğerlerinden farkımız da bu olacak” dedi.
TÜRKİYE, TASARIMIN ÖNCÜSÜ İTALYA’YI GEÇTİ
İtalya’nın artık bu tarz üretimlerden yavaş yavaş çekilmeye başladığını ve bunları artık Türkiye gibi ülkelere kaydırdığını belirten Arıcı, “Bu nedenle bizde tasarım daha hızlı gelişiyor ve buna ihtiyacımız var. Bizde çok değerli tasarımcılar var, İtalya’da ise marka tasarımcılar var” diye konuştu.
Serel Tasarım ve Uygulama Müdürü Zafer Doğan, “Ekolojik, fonksiyonel ve uluslararası arenada da yer bulacak, rekabet gücü yüksek ürünler üretmeye çalışıyoruz” derken, tasarımlarında anti bakteriyel ve hijyen sırlı yüzey kaplamaları kullandıklarına dikkat çekerek, böylece az kirlenen ve daha çabuk temizlenen ürünlerle deterjan tüketimini daha aza indirgediklerini anlattı.
Tasarım Şefi Aldorat Sunar da, seri ve endüstriyel üretimin zor olduğunu, ancak hızlı üretmek ve bunların hem maliyetlerini düşürmek hem de ürünlere estetik kazandırma mücadelesinde olduklarını belirterek, “Bunu da başardığımızı düşünüyorum. Bu aldığımız ödüller de bunun kanıtı olsa gerek” dedi.
TÜRKİYE TASARIMDA İKİNCİ SIRADA
Geceden 16 ödülle dönen Dr. Hakan Gürsu ise, “Bu ödüller, ülkemizin uluslararası tasarım aleminde var olduğunun en büyük göstergesidir. Biz bu yarışmaya 3-4 yıldır giriyoruz ve Türkiye şu an ABD’nin açık ara arkasında ikinci durumda. Bu, 140 ülkenin katıldığı bir sıralama” diyerek, tasarım alanında Türkiye’nin, dünyanın en iyi ikinci ülkesi olduğuna dikkat çekti.
Avrupa’nın en iyi tasarımcısı pozisyonunu 3 yıldır koruduğunu anlatan Gürsu, "Sürdürülebilir bir başarı çizgisi yakalamak, bu kadar değerli tasarımcılar arasında ilk sıralarda yer almak keyifli" dedi.
Bireysel başarıların, tabana yayıldığı anlamına gelmediğinin altını çizen Gürsu, Türkiye’nin daha fazla tasarımcı yetiştirmesi gerektiğine dikkat çekerek, "İtalya, 1-2 tasarımcıyla varlığını sürdüren bir ülke değil. Bu bir kitlesel hareket ve bizim de bunu kitlesel bir harekete dönüştürmemiz gerek" dedi.
Atık pet şişelerini de ampule dönüştürerek, önemli ödüllerin sahibi olan Gürsu, “Özellikle ekonomik gücü olmayan, enerjiye para harcayacak durumu olmayanlar için siz alternatifler yaratabiliyorsanız bu, dünyada çok ilgi görüyor" diyerek sözlerini sürdürdü.

FOTOĞRAFLI