Mehmet ÇİFTÇİ/SEVİLLA, () - MÜCEVHER  tasarımında uluslararası bir isim olan Avedis Kendir 10 yıldır üzerinde çalıştığı ve 'Ustalık eserim' olarak adlandırdığı Christopher Colombus’un Amerika’yı keşfi sırasında kullandığı gemi, Santa Maria'yı tamamlayarak ana vatanı İspanya'da sergiledi.
Dünyada bir ilk olan altın, gümüş ve değerli taşlardan inşa edilmiş Santa Maria maketi Christopher Colombus’un mezarının bulunduğu Sevilla kentindeki Archivo de İndias müzesinde sergilenmeye başlandı. Endülüs bölgesinin siyasi ve sanatçı kişiliklerin hazır bulunduğu serginin açılışına ilgi büyüktü. "Bu gemiyi, kıtalararası bir bağ kurmasından ve insanlık adına büyük bir gelişimin ilk adımı olmasından dolayı seçtim" diyen Avedis Kendir, şöyle devam etti:
"Gurur hepimizindir, Türkiye'nindir, 10 küsür yılımı bu esere adadım ancak İspanyolların ilgisini görünce tüm yorgunluğumu üzerimden attım dedi. Açılışta bir konuşma yapan Kendir, eserimin ilk defa Sevilla'da sergilenmesinin anlamı çok büyüktür çünkü Christopher Colombus’un naaşı burada bulunuyor, onu buraya getirerek çocukluğumun bir kahramanı olan bu şahsiyete görevimi yapmak istedim."
Kendir, Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği'ne de teşekkür ederek bu eseri İspanya'da sergilenmesinde önemli rol oynadığının altını çizdi. İspanyol hükümeti adına bir konuşma yapan Sevilla bölge yönetimi başkan yardımcisi bayan Felisa Panadero ise sanatçımız Avedis Kendir'e teşekkür ederek böylesine önemli bir eseri İspanyollara sunduğu için minnattar olduğunu söyledi.
Panadero, Santa Maria maketi karşısında şaşkınlığını gizlemeyerek ona kentin en önemli müzelerinden biri olan Archivo de İndias'ı açtıklarını ve burada sergilendiği sürece binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğrayacağını hatırlattı.
Açılış konuşmalarından sonra 'ya açıklamalarda bulunan sanatçı Avenis Kendir bu eserin bir yıl boyunca İspanya'da kalacağını ifade etti. Santa Maria gemi maketini Sevilla'dan sonra Madrid ve Barselona kentlerindede sergilemek için çalışmalar başlattıklarına işaret eden Kendir, "Son durak tabii ki Türkiye olacak, Türkiye'de de insanlar bu çalışmayı yakından görmelidir, sanırım 2015 yılında Santa Maria Türkiye'ye gelecektir" dedi.
AVEDİS KENDİR KİMDİR?
Avedis Kendir 1959 yılında İstanbul, Tarlabaşı’nda dünyaya geldi. Eğitimini yarıda bırakarak mücevherlerin ışıltısının arkasından giden Kendir, henüz 10 yaşındayken Kapalıçarşı ustalarından Matyos Şinokyan’ın yanında çalışmaya başladı. Babası bir marangoz olan Avedis Kendir sabrı ve titiz çalışmayı babamdan öğrendim çünkü en ufak bir tasarım için bile günlerce çalışmak gerekir sözlerini ediyor. Daha çok kişiye özel butik parçalar yaratmaktan hoşlanan Kendir’in eserlerinden bir çoğu kraliyet saraylarını süslemekte. Hollywood yıldızlarına da çalışmalar yapan Kendir isim vermekten kaçınıp mütevazı olmayı yeğliyor.