İNGİLTERE Türkiye Sağlık Elemanları Birliği (ITSEB) 14 Mart Tıp Bayramı'nı bir dizi etkinlikle kutladı. 3 1Mart'ta açılışı yapılan Yunus Emre Kültür Merkezi'ndeki 'Asırlık fotoğraflarla Çanakkale Savaşı' konulu fotoğraf sergisi ardından İngiltere Parlamentosu'nda İngiltere, Türkiye ve Almanya'dan davet edilen doktorlar bir araya geldi. Tarihi parlamento da yaklaşık 4 saat süren toplantılarda kadınlar da, meme kanseri, plastik cerrahi, jinekoloji, karaciğer nakli konularında sunumlar yapıldı.
Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü öğretim üyeleri Prof.Dr. Yaşar Bayındır, Prof.Dr. Ramazan Kutlu, Dr. Burak Işık, Dr. Ender Gedik, Almanya'dan gelen Türk Alman Jinekoloji Derneği Genel Sekreteri ve Leverkusen Hastanesi Kadın Doğum Başhekimi Prof. Dr. Kubilay Ertan, İstanbul Acıbadem Fulya Hastanesi Rekonstrüktif Cerrahi Konsültan Prof. Dr. Ferit Demirkan, İstanbul Amerikan Hastanesi'nden Prof.Dr. Selahattin Özmen, eşi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Dr. Evrim Özmen, Meme Cerrahisi ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Naim Kadoğlou, Dr. Mahmut Doğramacı, eşi Diş Hekimi Betül Doğramacı, Kuzey Irak'tan gelen Diş Hekimi Hüseyin Ali, Dr. Erdinç Harputçu, Aile Hekimi (GP) Esra Gümüş Bayazıt, Plastik Cerrahi Navid Jallali, Dr. İsa Özburun, Acil Servis Uzman Hekimi Zeki Ateşli, Dr. Utkan Alacakanat, Eczacı Ali Gül Özbek ve Mikrobiyolog Hatice Baklan, alanlarında bilgiler sundu.
Çok sayıda sağlık çalışanının yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve politikacıların da takip ettiği oturumları Enfield North milletvekili Nick de Bois yönetti.
TÜRK DOKTORLARA ÖVGÜ
ITSEB üyeleri, toplantı ardından, parlamentonun tarihi salonunda verilen akşam yemeğinde bir araya geldi. Milletvekili Nick de Bois'in yanısıra Southgate Milletvekili David Burrowes'un da bulunduğu yemeğe Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, eşi Ayşegül Yorulmazlar, Levenes Avukatlık Şirketi yöneticisi Avukat Şadiye Arslan, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Nilüfer Kol da katıldılar. Milletvekili Burrowes yemekte yaptığı konuşmada, bu kurumun çalışmalarını önemsediğini söyleyerek, sağlık alanında Türkiye- İngiltere arasında geliştirilebilecek ilişkilerin bu müessese aracılığı ile kurulabileceğini kaydetti.
Geçen yıl da ITSEB'in etkinliklerine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Burrowes, son bir yıldır doktor ve profesyonellerin İngiltere vizelerinin kolaylaştırılması için Home Office nezdinde çalışmalar yürüttüğünü belirterek şunları söyledi:
"Türkiye'den bazı doktorların ve Irak'tan gelecek uzmanlar grubunun vize alamadıkları için aramızda olmamaları çok üzücü. Bu konuda çaba harcıyorum. Başbakan David Cameron'un olası Türkiye ziyaretinde ITSEB gibi profesyonel kurumlar aracılığı ile işbirliğinin geliştirilmesi ve vize uygulamalarının esnetilmesi gündeme gelebilir. Türkiye kökenli doktor ve sağlıkçıların İngiliz sağlık sistemine katkılarının her geçen gün arttığını görmekten mutluluk duyuyorum ve ITSEB'in çalışmalarına destek olmaya devam edeceğim."
İngiltere'de eğitim gören 13 yaşındaki Azarbaycan asıllı Cavid Hamidov'un, Hocalı katliamı ile ilgili kısa bir söylemi ardından Malatya İnönü Üniversitesi görevlileri milletvekillerine ve Başkonsolos Yorulmazlar'a birer plaket verdi.. Yemek eşiliğinde London School of Arts Academy eğitmenlerinden Elif Yılmaz, keman rezitali verdi. Ardından Ali Adak'ın gitarı eşliğinde Bülent Budak aryalardan ve türkülerden oluşan opera dinletisi yaptı.
 

(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)