ALMANYA'nın Delmenhorst kentinde Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından 'Koruyucu Aile ve Korumaya Muhtaç Çocuk Çalıştayı' düzenlendi. Türk aileleri bakıcı aile olma konusunda bilgilendirmek amacıyla düzenlenen etkinliğe katılım yüksek oldu.
Delmenhorst Markthalle Kültür Merkezi'nde organize edilen etkinliğe Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, Delmenhorst Büyükşehir Belediye Başkanı SPD'li Patrick de Lanne, UETD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Kara, gençlik dairesi yetkilileri ile çok sayıda Türk aile katıldı. Yaklaşık üç saat süren toplantıda konuşmacılar bakıcı ailenin önemine, devletin verdiği maddi desteğe ve bakıcı aile olmanın kriterlerine dikkat çekti.
AİLELER BİLGİLENDİRİLİYOR
Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, Türkler arasında bakıcı aile oranının daha da artması gerektiğini söyledi. Türk aileleri bu konuda bilgilendirmek için derneklerle çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Günay, ailelerinden koparılan Türk asıllı çocuklarıda takip etiklerini belirtti. Başkonsolos Günay, şunları söyledi:
"Türk asıllı çocukların gençlik daireleri tarafından koruma altına alındığı bilinmektdir. Türk asıllı çocuklarımızın, Türk koruyucu ailelerinde bundan sonraki yaşamlarını devam ettirebilmeleri için zaman zaman derneklerimiz vasıtasıyla insanlarımızı bilgilendirmek amacıyla etkinlikler düzenlenmekte. Bu günkü etkinliktede insanlarımıza koruyucu aile nasıl olunur konusunda Alman makamlar tarafından açıklayıcı bilgi veriliyor. Bende buradan edineceğim bilgileri paylaşacağım. Zaten amaçta o. Türk aileler arasında koruyucu aile konusunda bilinçlendirmeye imkan sağlamak. Büyükelçiliğimiz düzeyinde, hemde başkonsolosluk olarak tüm Alman yetkililerle bu konuyu işbirliği halinde yürütüyor ve takip ediyoruz."
BAKIÇI OLAN TÜRK AİLE ORANI ÇOK AZ
UETD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Kara, Türkler arasında bakıçı aile olma oranının parmakla sayılacak kadar az olduğunu belirtti. Kara, şu açıklamayı yaptı:
"Evlatlarımızın sıcak aile ortamında, sıcak yuvada hayatlarını idame etme noktasında, bakıçı aile, koruyucu aile olmak için vatandaşlarımızı, toplumumuzu teşvik etmek durumundayız, mecburiyetindeyiz. Alman makamları genellikle Türk toplumu içerisinde çok az sayıda bakıçı aile olduğu mazeretini beyan etmekteler. Bizde bu mazerete çanak tutuyoruz. Türkler arasında bakıcı aile sayısı parmakla sayılacak kadar azdır."
Türklerin bakıcı aile olma konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını, bunun için herhangi bir gençlik dairesinden bilgi alınabileceğini vurgulayan Mehmet Kara, "Bilgisizlik ve bu konuya tamamen hakim olmamamız nedeniylede toplumumuz ne yazik ki bakıcı aile olma konusunda zayıf. Alman devleti bakıçı olan ailelere aylık olarak 600 eurodan başlayan maddi destek veriyor. Özür durumuna göre maddi destek artıyor. Öğrenciyse okul masrafları karşılanıyor. Yıllık yaz tatili ihtiyaçları karşılanıyor. Bu konudan birçok ailemiz, toplumumuz haberdar değiller" dedi.
Türk aileleri koruyucu aile olmaları konusunda bilgilendirmek amacıyla düzenlenen etkinlik, DelTurka Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle son buldu.

MU(SS)