SIRBİSTAN’ın Raşka kenti yakınlarında, 1999 Savaşı'nda öldürülen Kosovalılar'ın gömülü olduğu toplu mezarın olabileceği şüphesi üzerine başlıyan kazı çalışmaları sırasında öldürülen Kosovalılar'ın giysi ve kemikleri bulundu.
Sırbistan Kayıp Kişiler Komisyonu Başkanı Velko Odaloviç, Kosova Savaşı sırasında öldürülen ve burada gömüldükleri iddia edilen Kosovalılar'ın cesetlerinin birkaçının kemik ve elbislerini bulduklarını doğruladı. Kazı çalışmlarını yerinde izliyen Kosova Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Arsim Gırcaliu, burada kazılara devam edileceğini bölgedeki bir binanın altında halen ceset kalıntıları olduğu şüphesiyle binanın yıkılması gerekltiğini bildirdi. Adli tıp uzmanları kazıların yapıldığı yerde en az 250 Kosovalı'ya ait cesedinin gömüldüğünü iddia ediyor. Kazı sırasında bu cesetlere ulaşılması durumunda Sırbistan’daki en büyük toplu mezar ortaya çıkarılmış olacak.
Çalışmalar Kosova ve Sırbistan adli tıp uzmanları ile Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova’daki Misyonu EULEX ekibi tarafından sürdürülüyor. Kazı sonuçlarının olumsuz sonuç vermesi halinde, Raşka yakınlığında diğer iki arazide kazı çalışmalarının gelecek yılın ilkbaharında gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Savaşın üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen, 1727 kayıp kişinin akıbeti bilinmiyor. Kosova Hükümeti'nin tüm çabalarına rağmen Sırbistan bu konuda bilgi vermeyi red ediyor. Kosova savaşında 12 bin kişi ölmüştü.