İNGİLTERE'de yayımlanan Economist dergisi, TBMM'de onaylanan internet yasasının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü zor durumda bıraktığını yazdı.
'İmzalayacak mı imzalamayacak mı? Bütün gözler Başbakan Erdoğan ile birlikte AK Parti’nin kurucu ortaklarından Cumhurbaşkanı Gül’ün üzerinde' diye yazan dergi, eleştirenlerin internet kullanımına yasaklar getiren yasanın imzalanması halinde Türkiye’yi İran ve Çin ile aynı sıraya getireceğini söylediğine dikkat çekti.
Hükümetin mahremiyetin korunması için böyle bir yasanın gerekli olduğunu söylediğini yazan dergi, bazı AK Partili milletvekillerinin, yasayı eleştirenleri 'porno lobisi' için hareket ettikleri gerekçesiyle suçladıklarını aktararak şöyle devam etti:
"Daha büyük olasılıkla yasanın amacı, savcıların AKP'li bakanlar ve yakınları hakkında rüşvet, ihaleye fesat karştırma ve kara para aklama suçlamalarını belgelemek için topladığı gizli bant kayıtlarına internetten ulaşılmasını önlemek. Demokratik kimliği ile siyasi hırsları arasında bir denge kurmayı deneyen Abdullah Gül zor durumda. Pozisyonu, geçtiğimiz yıl düzenlenen hükümet karşıtı protestolardan bu yana daha güç hale geldi. Gül, protestoların doruğa çıktığı sırada, hükümetin sadece seçim sandığından ibaret olmadığını hatırlatmıştı."
'ERDOĞAN DAHA UYSAL BİR VARİS İSTER'
Gül’ün görev süresinin ağustos ayında sona erdiğini ve görevi Başbakan Erdoğan ile değiştirmek istediği tahminlerinin yapıldığını yazan dergi şu değerlendirmede bulundu: "Ancak otoriter Erdoğan, ipleri elinde tutmak için Çankaya’da daha uysal bir varis tercih eder. Gül yasayı onaylamazsa Erdoğan bunu Gül'ün Fethullah Gülen’in yanında olduğuna dair bir 'kanıt' olarak gösterebilir. Başbakan henüz bir kanıt vermemesine rağmen Gülen destekçilerini komplo suçlamaları ile yargılamakla tehdit ediyor. Bunun bir işareti de Gülen grubuna ait bir gazetede çalışan Azerbaycanlı gazeteci Mahir Zeynelov’un geçtiğimiz hafta Erdoğan hakkında twitter’da yazdığı eleştiriler yüzünden sınırdışı edilmesi oldu."
‘ERDOĞAN’IN CUMHURBAŞKANI SEÇİLME HAYALLERİ SOLMAYA BAŞLIYOR’
Gül’ün yasayı onaylaması halinde bunun küresel duruşuna zarar vereceğini ve yeniden cumhurbaşkanı seçilme şansını azaltabileceğini yazan Economist, AK Parti hakkındaki yolsuzluk iddialarının giderek çoğalırken Erdoğan’ın ilk kez halk oylarıyla cumhurbaşkanı seçilme hayallerinin de solmaya başladığını yazdı.
Dergi yazıyı şöyle noktaladı:
"Yeniden parlamentoya girmek Erdoğan'a dokunulmazlık sağlayacak. Anketler, AKP'ye yüzde 40 ile 50 arasında desteğin devam ettiğini gösteriyor. Ancak Erdoğan'ın oğlu Bilal ile üst düzey bir gazete ve televizyon editörü arasında anket yoklamasının sonuçlarını saptırmayla ilgili telefon görüşmelerinin yayınlanması bir gölge daha düşürdü. Soğukkanlılığını koruyan Erdoğan, aynı yöneticiyi Devlet Bahçeli'ye televizyonda çok fazla yer verdikleri yüzünden şikâyet etmek için aradığını da itiraf etti."

GY(AÖ/SS)