TAYLAND’ın Samut Prakan kentindeki zehirli toksik gaz bölge halkının sağlığını tehlikeye atarken yüzlerce insan hastanelere başvurdu.
Tayland’ın Samut Prakan kentinde çöp depolama alanında çıkan yangından sonra kimyasal tepkimeyle ortaya çıkan toksik gaz sağlığı ciddi derecede tehdit etmesine rağmen halkın büyük çoğunluğu evlerini terk etmeme konusunda ısrar ediyor. Yaşamın bir anda zor bir hal aldığı bölgedeki 500 kişiden sadece 200’ü evlerinden tahliyeyi kabul etti. Kalan 300 kişi tüm riske rağmen evlerinde kalmayı tercih etti.
Samut Prakan Halk Sağlığı Ofisi başkan yardımcısı Dr. Namphon Daenpipat yaptığı açıklamada rüzgarın kısa süre içerisinde yön değiştirdiğini ve bölge halkının gaz dağılır dağılmaz tekrardan sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Namphon, "Gazın içindeki sülfürdioksit seviyesinin 500 metre yarıçapta milyonda 5-8 oranında olduğunu tespit ettik ve bu oran insan sağlığına çok zararlı” dedi.
Yapılan bilimsel araştırmalardada genel olarak soluduğumuz havada standard sülfürdioksit seviyesinin milyonda 0.12 olduğu ve şuan ki seviyenin milyonda 5 ila 8 arasında değiştiği göz önüne alındığında aradaki yüzde 400-650’lik bir artışın olması sağlık bakanlığını da harekete geçirdi.
Havadaki toz seviyesi ise dün sabah milyonda 22 iken, bugün milyonda 350’ye kadar çıktı. Özellikle solunum yolları rahatsızlıkları olanlar için ve küçük yaştaki çocuklar için ölüm riski taşıyor.

KK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)