Tayland Ulusal Özel Soruşturma departmanı başkanı Tarit Pengdith protestocuların lideri olarak son aylarda gündemden hiç düşmeyen Halkın Demokratik Reformu Komitesi başkanı Suthep Thaugsuban’a yurtdışına çıkma yasağı getirdiklerini açıkladı.
Bu açıklama geçen günlerde hükümet karşıtı illegal eylemlerde öncülük ettiği gerekçesiyle sınırdışı edilen Satish Sehgal’in benden sonra sıra kimde sorusunu akıllara getirdi.
Ulusal Özel Soruşturma başkanı Pengdith yaptığı açıklamada “Halkın Demokratik Reformu Komitesi üyelerinden 19 kişinin toplanan deliller ve alınan kararlar sonucu yurtdışına çıkışı yasaklandı. 39 şüpheli hakkında da soruşturma ve delil toplama süreci devam ediyor. Yeteri kadar delil toplandığı takdirde bu şüpheliler içinde yurtdışına çıkış yasağı getirilecek” dedi.
Ağır ceza mahkemesi tarafından yurtdışına çıkışı yasaklanan 19 kişinin isimleri şöyle: Suthep Thaugsuban, Sathit Wongnongtoey, Chumpol Julasai, Putthipong Punnakant, Issara Somchai, Withaya Kaewparadai, Thaworn Senneam, Nathapol Teepsuwan, Akanat Promphan, Anchalee Paireerak, Nitithorn Lamlua, Uthai Yodmanee, Samdin Lertbut, Gen Preecha Iamsuphan, Ratchayut Sirayothinpakdi, Kittichai Saisa-ard, Samran Rodphet, Sonthiyan Chuenruthainaitham ve Pansuwan Na Kaew.
Sessizliğini yavaş yavaş bozmaya başlayan geçici hükümet verdiği cezalarla ve protestocuların zaten yorulmaya başladığı bu dönemde güçlerini iyice kırmaya çalışıyor. Bazı kesimler bu zamanlamanın Yingluck Shinawatra’nın olayları yönetme zekasını gösterdiğini belirtiyor.
EA (AÖ)