AVRUPA ülkelerinde yaşayan, yaşları reşit olmayan Müslümanların 'cihat' adı altında Suriye'ye savaşmaya gitmeleri ve sayının giderek artması Avrupalılar'ı endişelendiriyor. Başta Almanya, İngiltere, Fransa, İsveç gibi çok sayıda ülkede yaşayan Müslüman göçmenler savaşmak için gittikleri Suriye’den ölüm haberleri geliyor.
Savaşa katılanlar arasında sonradan Müslüman olan yabancılarında sayısın artması dikkat çekiyor. Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls geçtiğimiz haftasonu yaptığı basın açıklamasında, son üç hafta içinde 10’dan fazla Fransız gencin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğini açıkladı. En son yaşları 15 olan iki gencin Türkiye’de bulunduğunu Suriye’de savaşmak için sınır bölgesinde beklediğini duyurdu.
Geçtiğimiz Kasım ayında Almanya’dan Suriye’ye giden Alman Futbol Milli takımın eski genç futbolcusu Burak Karan (26) Suriye’de iç savaşa katılmanın bedelini hayatıyla ödemişti. Avrupa İstihbarat birimleri ülkelerinde müslümanlara yönelik dernek ve camileri yakın takibe aldı. Fransız istihbaratın tahminlerine göre çoğunlukta müslüman kökenli 250 civarında Fransız’ın Suriye iç savaşına katılmak istediği öğrenildi. Bakan Valls, 100 cihat yanlısın Suriye’ye gitmek için yola çıktığını, 150 kişinin savaş için hazırlık yaptığını, 76 kişinin Suriye’den Fransa’ya geri döndüğünü ve 21 Fransız vatandaşın Suriye’de hayatını kaybettiğini açıkladı.

LG(SS)