SURİYELİ mültecilerin sürgün hikayelerinin anlatıldığı 'Suriye Yollarda' sergisi İngiltere'nin başkenti Londra'daki Rich Mix Kültür Merkezi'nde açıldı.
Sergide, mülteci olmak zorunda kalan Suriyelilerin, Türkiye sınırından Avrupa'ya giderken yaşadıkları sürgün hikayelerinin yürek burkan anıları çarpıcı fotoğrafların yanısıra ses kayıtları ve videolarla sunuluyor.
Gaziantep'teki Kırkayak Sanat Merkezi ile Londra Uluslararası Tiyatro Festivali’nin (LIFT) girişimleri ile açılan sergi, ev, toplum, yokluk ve göç meselelerini odak alarak İngiltere - Fransa sınırındaki Calais bölgesinde, Türkiye’de ise, Gaziantep, Kilis, Antakya ve Urfa çevresinde yaşama tutunan Suriyeli mültecilerin sürgün hikâyelerini gözler önüne seriyor.
Kırkayak Sanat Merkezi içerisinde 'Belgesel fotoğraf' çalışmalarını yürüten Kemal Vural Tarlan ile Londra Uluslararası Tiyatro Festivali’nden Jon Davis, 'Suriye Yollarda' projesi için bir araya gelerek İngiltere- Fransa sınırında yaşamını sürdüren mültecilerin yol hikayelerini dinledi. Sokaklarda, muşamba çadırlarda uyuyan, parklarda çöp toplayıp kafelerde fabrikalarda çalışan, ucuz otelleri ve terk edilmiş binaları yaşam alanına çeviren Suriyeliler ile konuşan Tarlan ve Davis, Türkiye'den başlayan uzun ve zorlu yolculukları birinci ağızdan dinleyerek bu proje için belgeledi.
Sergideki fotoğraf ve hikâyelerin, yolculuk sürecini ve sınırı geçmenin farklı hallerini yansıtmayı amaçladığını belirten Jon Davis, "Kahve, sigara, boş oda ve yorgun yüzlerin görüntüleri, yolların cefasını çekenlerin ve yolculuğa yerleşenlerin hikayesini anlatıyor" diye konuştu.
Proje sürecini fotoğraflar ve video ile belgeleyen Belgesel Fotoğrafçı Kemal Vural Tarlan ise kendi evinde, ülkesinde yaşama şansı kalmayan insanların, teller, mayınlar ve silahlarla çevrilen sınırları aşıp başka ülkelere sığınmalarının, mülteci olmanın ruhlarında ve bedenlerinde açtığı derin yaralara değindi. Tarlan şöyle dedi:
"Sergideki fotoğraflar, o anı, arafa düşülen, belki de saniyenin binde birlik zamanını betimliyor. Videolar ise durağan zamanı anlatmaya çalışıyor. Arafta yaşanan o an aslında, sınırlar geçilirken duruyor, sınırların durağanlığı geleceğe duyulan umudu azaltıyor, umudu içten içe kemiriyor. Yürekleri Şam'da, Halep’te, bedenleri mülteci bu insanlar, hemen yanı başımızda yaşıyorlar. Ellerimizi uzatsak yaralı bir yüreğe dokunacağız, gözlerine baksak mülteci düşte bulacağız kendimizi."
Anadolu Kültür ve MitOst ortaklığında, Stiftung Mercator ve Avrupa Kültür Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilen TANDEM-Kültür Yöneticileri Değişim Türkiye Avrupa Birliği programı kapsamındaki 'Suriye Yollarda' sergisi 6 Eylül'e kadar Londra'daki Rich Mix Kültür Merkezi'nde sergilenecek.
Projenin ilk sergilendiği Londra'nın ardından sergi, Gaziantep'tek Kırkayak Sanat Merkezi'nde de ziyarete açılacak.

FOTOĞRAFLI