İSTANBUL () - TÜRKİYE'NİN Suriye savaş uçağını düşürmesi uluslararası basında da geniş yer buldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın uçak düşürme haberini miting alanında verdiğini vurgulayan gazeteler, uçağın düşürülmesinin iki ülke arasındaki ipleri iyice gerdiğine dikkat çekti.

Amerikan The New York Times gazetesinin ilgili haberinde, eski müttifiki Türkiye'nin Suriye ile bağlarını 2011 yılında kopardığına dikkat çekildi. İki ülke arasındaki bağların kopmasıyla, Suriye'nin Türkiye ile sınır bölgelerinin islamci militanlar tarafından ele geçirildiği hatırlatılan haberde, düşürülen uçağın El Kaide ile bağlantılı güçlere karşı yürütülen bir operasyonda görev aldığı belirtildi.

İngiliz The Independent gazetesi de haberi okuyucularına, "Suriye krizi : Türkiye Suriye savaş uçağını düşürünce ipler gerildi" başlığıyla duyurdu.

Başbakan Erdoğan'ın da saldırıyı, yerel seçimler öncesi düzenlediği mitingde binlerce taraftarına duyurarak haber verdiğine işaret edilen Reuters kaynaklı haberde, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, uçağın Suriye tarafında düşürüldüğünü açıkladığına dikkat çekildi. Haberde ayrıca, Türkiye tarafından uçağa iki roket fırlatıldığına ilişkin bilgilere de yer verildi.

Haberi, "Türkiye Suriye savaş uçağını sınır çatışmasında düşürdü" başlığıyla veren İngiliz The Times gazetesi, iki ülke arasında zaten gergin olan iplerin iyice gerildiğine dikkat çekti. Gazete, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın uçağın düşürülmesini seçim mitinginde duyurduğuna da dikkat çekti.

The India Times konuyla ilgili haberini, Suriye'nin açıklamalarına dayandırarak verdi. Haberde, Türkiye tarafının, sınır bölgesini isyancı birliklerden temizleme için yürütülen operasyona bağlı olarak bölgede uçmakta olan Suriye uçağına ateş açtığı vurgulandı. Haberde ayrıca, "Suriye, uçağının 'arsızca' bir saldırı ile düşürüldüğünü açıkladı" denildi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi de, Türk savaş uçaklarının bir Suriye savaş uçağını düşürmesiyle ilgili haberinde savaşın NATO'nun doğu sınırını tehdit etmeye başladığına dikkat çekti.

Erdoğan'ın Suriye uçağının düşürüldüğünü, İstanbul'da seçim mitinginde duyurduğuna da işaret edilen haberde, "Bu gelişme, Twitter'ı kapatması nedeniyle dikkatlerin Erdoğan'ın üzerinde toplandığı ve Başbakan'ın diktatör gibi davrandığı suçlamalarına hedef olduğu bir haftanın ardından yaşandı. CHP, uçağın düşürülmesini bir diktatörün savaş yürüyüşü olarak tanımladı. Ama partisi Erdoğan'a destek verdi" denildi.

Dailiy Telegraph yorumcularından Richard Spencer da konuyla ilgili analizinde, "Sınırda yaşanan bu olayın, Esad'a karşı yürütülen savaşın ne kadar yanı başımızda olduğunu gösteriyor" diye yazdı.

Önemli bir NATO üyesi olarak Türkiye'nin saldırıya uğraması halinde, sözleşme gereği diğer üyelerin yardımına koşmaları gerektiğine işaret dene Spencer, "Bu madde İngiltere için de önemli. Ne hükümet ne de kamuoyu bunu istese de bu, İngiltere'nin de kolayca savaşın içine çekilebileceğini gösteriyor" uyarısında bulundu.

Buna karşılık, NATO sözleşmesinin meşru müdafaa ile ilgili maddesinin, İngiltere'nin savaşın içine çekilme olasılığını azalttığına işaret eden Sepcer, analizinde, batı ülkelerinin, Rusya'nın vetosuna takılmamak için BM Güvenlik Konseyi'ni by-pass ederek askeri müdahaleyi hukuki açıdan haklı gösterecek bir gerekçe aradığına dikkat çekti. Suriye Lideri Başar Esad'ın da bu durumun farkında olduğuna işaret eden Specer, "Türkiye'ye yapılacak bir misilleme bu gerekçeyi sağlayacağı için Esad'ın kendini frenlemesi daha da olası" tespitini yaptı.

(OSS)