DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti'nin yeni Genel Başkan ve Başbakan adayı olarak açıklanması, Alman basınında geniş yer buldu. Recep Tayyip Erdoğan’ın gönlündeki adayı açıkladığına vurgu yapılan Alman basınının konuya ilişkin haberleri şöyle:
Stern: 'Sadık Ahmet, sadık başbakan olacak' başlığını kullanan Stern dergisi haberi, "Davutoğlu, Erdoğan’a en sadık kişi. Sadık Ahmet, sadık başbakan olacak" diye duyurdu. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın gönlündeki Başbakanı Davutoğlu olarak açıkladığını yazan dergi, Davutoğlu’nun muhalefet tarafından 'kukla' olarak görüldüğüne dikkati çekerek, Ahmet Davutoğlu’nun ilk açıklamalarının bunun ilk işaretlerini verdiğini öne sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın parlamenter sistem yerine başkanlık sistemine geçmeyi hedeflediğini hatırlatan Stern, "Davutoğlu Erdoğan’a bu konuda yardımcı olabilir" diye yazdı.
Der Spiegel: 'Sessiz (çekingen) profesör Erdoğan’ın halefi' 'Geleceğin Cumhurbaşkanı, halefini belirledi. Davutoğlu, Türkiye’nin yeni başbakanı olacak' diye yazan dergi, "Ahmet Davutoğlu, şu ana kadar Dışişleri Bakanı olarak bahtsızdı. Sessiz profesör, Erdoğan’ın politikasının sadık savunucusu ve takipçisi" ifadelerini kullandı.
Frankfurter Allgemeine: 'Erdoğan’ın halefi Davutoğlu', 'Erdoğan, kendisinin açıkladığı ‘Yeni Türkiye’de’ halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak yönetimde söz sahibi olmak istediği konusunda şüphe bırakmadı. Partinin ve hükümetin başında kendisine sıkıntı çıkartmayacak birini görmek istiyor. Kariyerini Erdoğan’a borçlu olan Davutoğlu, her zaman sadakatle hizmet etti."
BİLD Zeitung: 'Türkiye’nin yeni Başbakanı Davutoğlu' "“Türkiye’nin Dışişleri Bakanı ve Erdoğan’ın güvendiği kişi Ahmet Davutoğlu, hükümetin başına geçiyor. Beş yıldır Dışişleri Bakanlığı yapan Davutoğlu’nun AKP içerisinde kendi ağırlığı (gücü) bulunmuyor. Erdoğan’a sadakatle bağlı."
N24: 'Türkiye’de koltuk değişimi. Davutoğlu Erdoğan’ın halefi', "Türkiye’nin yeni bir başbakanı oluyor. Uzun zamandır Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın halefi. Ancak güç gelecekte Cumhurbaşkanında olacak."
Taz.de: 'Erdoğan’ın sadık ruhu', "Türkiye’nin yeni Başbakanı Erdoğan’ın sadık ruhu. Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın halefi olacak. AKP’nin İslami aydını olarak bilinen Davutoğlu, Dışişlerinde fazla başarılı olamadı."
Die Zeit: 'Davutoğlu, Erdoğan’ın en sadık adamı', "Erdoğan'ın en sadık adamı. Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümet ve parti başkanlığını Erdoğan'dan devralıyor. Ultra muhafazakâr, dindar, kesinlikle sadık - kendi emelleri olsa, bir sürpriz olurdu."