Malta'da, Avrupa Birliği yetkilileri Frontex çalışanlarını taşıyan küçük uçağın düştüğü haberi gündeme bomba gibi düştü. Kazada en az beş kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Hayatını kaybedenlerin kimlikleri henüz netleşmezken, yetkililer havalimanında çalışmaların sürdüğünü ve uçuşların Sicilya Adası'na yönlendirildiğini belirtti. Kısa süre sonra açıklamalar peş peşe geldi. AB sınır ve sahil güvenliği sağlayan Frontex isimli acente ise uçağın kendileri tarafından sevk edilmediğini açıkladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Malta'daki uçak kazasında hayatını kaybedenlerin AB yetkilileri olmadığını bildirdi.
PİSTİN YAKININA DÜŞTÜ, KURTULAN OLMADI
Malta Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan ve Libya'nın Misrata şehrine gidecek olan küçük uçak, kalkıştan hemen sonra yere çakıldı. Havalimanı'nda yere çakılan uçaktan, sağ kurtulan olmadı. Kazada hayatını kaybedenlerin kimlikleri henüz netleşmedi. Yetkililer, havaalanında çalışmaların sürdüğünü ve uçuşların Sicilya Adası'na yönlendirildiğini belirtirken, kaza Malta'nın barış zamanlarındaki en büyük uçak kazası olarak kayıtlara geçti.
UÇAK ENKAZA DÖNDÜ
Ekiplerin kısa bir süre sonra müdahale ettiği uçak enkaza dönerken, pistin de hava trafiğine kapatıldığı ve uçuşlarda gecikmeler yaşandığı öğrenildi.

SABAH 07.20'DE OLDU, HAVALANI KAPATILDI
Maltairport Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bu sabah saat 07.20'de Malta havayollarında uçak kazası meydana geldi. Kurtarma ve İtfaiye ekipleri, Sivil Koruma Departmanı üyeleri ile bir araya gelerek hızlıca olay mahallinin değerlendirmesini yaptılar. Tüm önceliğimiz olayda adı geçen yolcularımızdır. Havaalanı şimdilik kapalı kalacak. Verdiğimiz bütün zahmetten dolayı özür diler, yolcularımızdan gelişmeleri web sitemizden takip etmesini öneririz." dedi.
FRONTEX* YALANLADI
Sky News'in bildirdiğine göre uçakta 5 AB görevlisi bulunuyordu. Öte yandan AB sınır ve sahil güvenliği sağlayan Frontex isimli acente, uçağın kendileri tarafından sevk edilmediğini açıkladı.
Frontex Malta'da bu sabah beş kişinin ölümü ile sonuçlanan uçak kazasında ölenlerin Frontex personeli olduğu iddiasını yalanladı.
Frontex'ten yapılan açıklamada düşen uçağın AB'nin sınır güvenlik birimi Frontex tarafından kullanılmadığı belirtildi.
MOGHERİNİ: AB YETKİLİLERİ YOKTU
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Malta'daki uçak kazasında hayatını kaybedenlerin AB yetkilileri olmadığını bildirdi.
Mogherini, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Malta'da kaza yapan uçakta AByetkilileri yoktu. Uçuşun, AB faaliyetleriyle hiçbir ilgisi bulunmuyordu." dedi.
Malta'daki Luqa Uluslararası Havaalanı'ndan Libya'nın Misrata kentine gitmek için havaalanan iki pervaneli metroliner tipi uçak, kalkıştan kısa bir süre sonra henüz belirlenemeyen nedenle havaalanı yakınındaki alana düşmüştü.
Malta'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Times of Malta, uçaktaki 5 kişiden kurtulan olmadığını yazmıştı. Malta Today gazetesi ise, düşen uçağın Lüksemburg'a ait olduğunu ve teyit edilmemiş bilgilere göre, içinde AB ve ABD'ye bağlı askeri yetkililerin olduğunu yazmıştı.
* FRONTEX NEDİR
Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı, "Frontex" ya da Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin komşularıyla olan sınırlarının korunmasını ve güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir Avrupa Birliği kurumudur.
İşte olay yerinden ilk fotoğraflar: