SOMA'da meydana gelen maden kazasında yaşamlarını yitiren 301 madencinin acısı Almanya’nın Dachau kentinde hissedildi.
Dachau ve Çevresi Türk Okul Aile Birliği tarafından düzenlenen geleneksel 'Türk günü', bu yıl Soma kurban yakınlarına yardım sloganıyla organize edildi. 'Thoma Haus' adlı konferans salonunda düzenlenen ve Dachaulular’ın büyük ilgi gösterdikleri şenlik, Soma’da yaşamını yitirenler için yapılan bir bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Değişik okullardan Türk ve Alman çocukların gösteriler sundukları Türk Günü’ne destek veren Dachau’un yeni seçilen Belediye Başkanı Florian Hartmann (Alman Sosyal Demokrat Parti-SPD) yaptığı konuşmada Soma’nın acısını içlerinde hissettiklerini söyledi. Hartmann, seçimlerde kendisini destekleyen Türklere teşekkür etmeyi de unutmadı.
Etkinliğe, Münih Başkonsolosluğu’ndan bir temsilcinin katılmamış olmasından üzüntü duyduklarını söyleyen Birlik Başkanı Mehmet Kuzu ise yaptığı konuşmada çocukların Türkçe öğrenmeleri konusuna çok önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Kuzu, etkinlikte satılan Türk yiyecek ve içeceklerin gelirlerinin Soma faciasında yaşamını kaybedenlerin yakınlarına gönderileceğini söylerken, "Açtığımız Soma’ya yardım kampanyasıyla da Dachau ve civarında yardımlar topluyoruz. Bunları da en kısa zamanda Soma’ya ileteceğiz. O insanlarımızın acısını binlerce kilometre öteden içimizde hissediyoruz" dedi.
Toplam nüfusu 45 bini bulan Dachau ve çevresinde yaklaşık 5 bin Türk yurttaşı yaşıyor.

Aİ(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)