SIRBİSTAN'ın Raşka kenti yakınlarındaki Rudnice köyünde 64 gündür süren ilk toplu mezarda kazı çalışmaları iki hafta önce sonra Erince ikinci bölge toplu mezarında başlatılan kazı çalışmaları maddi yetersizlik gerekçe gösterilerek durdurdu. Bu karar Kosova’da tepkilere yol açtı.
Adli Tıp Kurumu Müdürü Arsim Grcaliyu, Sırbistan Hükümeti’nin kazı çalışmalarını durdurmasının bir trajedi olduğunu söyledi. Grcaliyu, "Sırp tarafı tam bir insanlık suçu işlemekte" dedi. Grcaliyu, kazı çalışmalarını devam etmek için Sırbistan’ın uluslararası kurumlardan kazı çalışmaları için mali yardım istediğini Kosova tarafının bu masrafları sunmaya hazır olduğunu Sırbistan’ın ise bunu reddettiğini bildirdi.
Kosova Hükümeti'nin kazı çalışmalarının devam etmesi için BM İnsan Hakları Komisyonuna başvuruda bulunduğunu söyleyen Grcaliyu, kazı çalışmalarının devam etmesi şart olduğunu belirti. Rudnice’deki ilk bölge toplu mezardan yapılan kazı çalışmaları süresince toplam 132 Kosovalının ceset kalıntısı çıkarıldı. Bu durum özelikle Kosova’daki kayıp kişilerin ailelerini üzdü. Başkent Priştine merkezinde 1750 kayıp kişinin fotoğrafları gün boyunca büyük ekranda dönerken, Kosovalılar'ın savaş yaraları tazeleniyor.