BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen telefon kayıtları, İtalyan basınında da yankı buldu.
La Repubblica, Gülen ile Erdoğan arasındaki henüz başladığını öne sürdüğü savaşta, 'İntikam' tadı olduğunu öne sürerken, 'La Stampa' ise, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ı helikopterle ülkeyi terk etmesi çağrısına, "Aynen Watergate skandalından sonra Richard Nixon'un Beyaz Saray'ı terk ettiği gibi" yorumunu yaptı.
La Repubblica gazetesi, "Paraları nasıl yok edebiliriz? Erdoğan'ı sıkıştıran telefon dinlemeleri" başlığıyla okuyucularına haberi duyururken, Başbakan Erdoğan'ın ses dinlemelerinin montaj olduğuna yönelik açıklamaları ile muhalefetin onu istifaya çağırmasına yer verildi. Ses kayıtlarında birkaç cümle alıntı yapan gazete, "Gerçek mi değil mi? Telefonda duyulan ses gerçekten muhafazakar İslami liderin mi, yoksa montaj ya da onu taklit eden başarılı bir aktörün mü?" diye sorarak, 17 Aralık'taki yolsuzluk operasyonlarından sonra 3 bakan oğlunun tutuklandığı ancak, bu son olayın 'Direkt başbakanı vuran bir fırtına olduğu' ifadeleri kullanıldı.
Gazete bu fırtınanın, Erdoğan'ın bir medya grubu yöneticisini telefonla arayarak, istediği haberleri yayınlatıp, istemediklerini yayınlatmadığını ortaya koyan telefon kayıtlarından sonra ortaya döküldüğünü de hatırlattı.
TÜRKİYE'DE HERKES BİRBİRİNİ CASUSÇA İZLİYOR
Önümüzdeki 30 Mart'taki yerel seçimlerin Türkiye için adeta genel seçimlerle eş değerde olacağını öne süren gazete, "Bir ülke ki, İslami iktidar ile onu, otoriter bir yolla ülkeyi tıkamakla suçlayarak, koltuğundan etmeye hazır bekleyen laikler arasında bölündü" diye yazdı. 7 bin kişilik dinleme listesinin de ortaya çıktığının belirtildiği haberde, şu yorum yapıldı:
"Tüyler ürperten bir liste. Haziran ayındaki Gezi Parkı olaylarının baskısından sonra herkes birbirini casusça izliyor. Türkiye hiç bu kadar acı verici, ağır bir atmosfer içine girmemişti."
Erdoğan'ın ses kayıtlarının gerçekliğinin henüz teyit edilmediği vurgulanan haberde, Başbakan, Devlet Bahçeli ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına da kısaca yer verilip, “En yakın zamanda Erdoğan'ın partisi de, bundan siyasi kazanç elde etmek isteyen muhalefetin önde gelenleri aleyhinde benzer kayıtları yayacak" denilerek, Erdoğan'ın okyanus ötesinde yaşayan Fethullah Gülen'i de bu gelişmelerden sorumlu tuttuğu kaydedildi. "Bir zamanlar generallere karşı ittifak kurulan Gülen'in, yargıçlar ve polisin bir kısmını kontrol ettiği söyleniyor" denilerek, Kasım ayında onlara ait özel okulların kapanacağının açıklanması ardından karşı karşıya gelindiği ifade edilen yazıda, "Savaşta şimdi 'İntikam' tadı var ve bu savaş henüz başladı" denildi.
ERDOĞAN'A RICHARD NIXON GİBİ HELİKOPTERLE KAÇ ÇAĞRISI
La Stampa gazetesi ise, "Paraları saklayın. Erdoğan, Web'te gizem. Türkiye kaosta" başlığını kullanarak, Erdoğan ve oğlu arasındaki 4 telefon kaydının internete düştüğünü, Erdoğan'ın ise, kendisini istifaya zorlayan dış düşmanları bundan sorumlu tuttuğunu belirtti. Başbakan Erdoğan'ın söz konusu konuşmadaki sesin kendisine ait olduğunu inkar etmediği, ancak elektronik tahrifat yapıldığını öne sürdüğü satırlara taşındı. Haberde ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a, "Ya istifa et ya da helikopterle ülkeyi terk et" çağrısı da hatırlatılarak, "Aynen Watergate skandalından sonra Richard Nixon'un (dönemin ABD Başkanı) Beyaz Saray'ı terk ettiği gibi" ifadeleri kullanıldı.
ERDOĞAN'IN BAŞI DERTTE
Corriere della Sera ise, "Paraları sakla oğlum" ve "Şimdi Erdoğan'ın başı dertte" başlıklarını kullandı. Son gelişmelere değinilen haberde, "Bakalım bu yeni skandal, yerel seçimlere bir ay kala 'Ankara'nın Sultanı'nın (Erdoğan) popülaritesini göçertmeyi başaracak mı?" denildi.

 

EÇ(GE/İD)