AGİT ülkelerinin Ermenistan'daki büyükelçileriyle bir araya gelen Sarkisyan,Karabağ'daki çatışmaların geniş kapsamlı savaşa dönüşebileceğini ifade etti. Ermeni lider, savaş çıkması halinde Karabağ'ın bağımsızlığını tanıyacakları söyledi.

Bunun doğal olarak sadece Güney Kafkasya'nın değil, Avrupa'nın güvenliğini ve istikrarını da etkileyeceğini kaydeden, bu nedenle çatışmaların sona ermesinden ve ateşkesin sağlanmasından yana olduklarını iddia etti.

'TEK TARAFLI ATEŞKES SÖZ KONUSU OLAMAZ'

Öte yandan Sarkisyan, Karabağ'da tek taraflı ateşkesin söz konusu olamayacağını ifade ederek, Bakü'nün dün yaptığı tek taraflı ateşkes ilanını eleştirdi.
1994 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasının halen yürürlükte olduğunu belirten Sarkisyan, "Azerbaycan, iyi niyet göstergesi ve uluslararası yükümlülüklerinin gereği olarak, bu anlaşmanın ruhuna uygun hareket etmeli"diye konuştu.

'AZERBAYCAN, KARABAĞ İLE MASAYA OTURMALI'

Bu arada Sarkisyan, Karabağ'ın 1994 tarihli anlaşmanın tarafı olduğunu anımsatarak, Azerbaycan'ın Karabağ ile masaya oturması gerektiğini söyledi.

"Azerbaycan, beğense de beğenmese de, Karabağ ile doğrudan müzakerelere başlamalı. Her bir ateşkes ihlalinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini düşünüyorum" diyen Sarkisyan, bunun etkili müzakere sürecinin garantörü olacağının öne sürdü.