ÇİN’de internet erişimi saatlerce felce uğrarken, bu duruma Sanal Çin Seddi olarak bilinen sansür mekanizmasında yapılan hatanın yol açtığı öne sürüldü.
Çin’de dün yüz milyonlarca kullanıcı ABD merkezli hükümet karşıtı siteye yönlendirildi ya da internete erişimini tamamıyla kaybetti. Çin medyası, soruna DNS sürücülerine düzenlenen korsan saldırıların yol açtığını savundu. İnternet trafiğini izleyen 'Compuware' adlı şirkete göre, sorun Pekin saatiyle 15.00 sıralarında başladı ve yaklaşık 8 saat sürdü, yaklaşık 600 milyon kişi kesintiden etkilendi.
Washington Post gazetesinin iddiasına göre, kesintiye Çin hükümetinin yıkıcı addettiği internet sitelerine erişimi engellemek üzere girilen hatalı blokaj komutu yol açtı. Hatalı komut, 'Sanal Çin Seddi' olarak bilinen dev sansür sisteminde tersine sonuç doğurdu ve kullanıcılar merkezi ABD’de bulunan hükümet karşıtı siteye yönlendirildi.
Pekin yönetimi, Sanal Çin Seddi olarak bilinen dev yasak ve sansür mekanizmasıyla kullanıcıların internetteki "sakıncalı sitelere" erişimini kısmen ya da tamamen engelliyor. Facebook, Twitter ya da Youtube gibi popüler sitelere erişimi yasaklayan mekanizma, internet forumları ya da sosyal medyadaki “sakıncalı sözcükler” bazında da sansür ağı örüyor.

SK(AÖ/İD)