KOSOVA'da bağımsızlığın ilanı sonrasında 2'inci kez düzenlenen yerel seçimlere, kuzeydeki saldırılar gölge düşürdü.
Kosova genelinde ilk kez yerel seçimler gerçekleşirken, seçimlerin tamlanmasına iki saat kala Mitroviça’nın kuzeyindeki Sveti Sava İlkokulu ve Teknik Meslek Lisesi’ ne maskeli kişiler tarafından düzenlenen saldırıların ardından Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerindeki seçim birimini oluşturan okullarda oy verme işlemi durduruldu. Bu saldırı Kosova’da hep üzüntü yarattı ve gerginliğin yükselmesine neden oldu.
Sandıkların kapanmasının ardından Kosova Merkezi seçim Komisyonu Başkanı Valdete Daka, yerel seçimlerde oy kullanma oranının yüzde 45,79 olduğunu açıkladı. Basın toplantısında konuşan Vladete Daka, kuzeydeki saldırıyı kınarken Kosova'da görev yapan AGİT misyonunun daha önce bazı medya kuruluşlarında yer alan ve Mitrovitça'daki seçimin iptal edilmesini talep ettiği iddiasının doğru olmadığını kaydetti. Daka, kuzeydeki belediyelerde toplanan seçim malzemelerinin, Priştine’ye polis tarafından getirileceğini söyledi
HAŞİM TAÇİ ZAFERİNİ İLAN ETTİ
Kosova Merkez Seçim Komisyonu gayri resmi seçim sonuçlarını açıklanmadan önce PDK lideri Haşim Taçi yerel seçimlerde zaferini ilan etti. PDK lideri Başbakan Taçi, ülke genelinde 230 bin oy aldıklarını böylece Kosova’da bir kez daha ilk parti konumunda olduğunu belirti. Taçi, var olan sonuçlara göre PDK partisi’nin 5 belediyede seçimleri ilk turda kazandıklarını 15 belediyede ise belediye başkanı için ikinci turda yarışacaklarını bildirdi. Taçi, Prizren’de Ramadan Muya’nın yüzde 43 oyla birinci sırada olduğunu ve ikinci turda Kosova Demokratik Türk Partisi yardımıyla başarıya ulaşacaklarını ifade etti. Taçi, “Seçim sonuçları, PDK'ya olan güven referandumudur” dedi.
MUSTAFA DA ZAFERİNİ İLAN ETTİ
Haşim Taçi gibi, ana muhalefet partisi LDK başkanı İsa Mustafa da seçimlerde büyük başarı elde ettiklerini savundu. İsa Mustafa Priştine belediye başkanlığı için oyların yüzde 43’ünü aldıklarını ve ikinci turda Vetvendosye adayı Şapend Ahmeti ile yarışacaklarını söyledi. Her iki liderin gayri resmi sonuçların açıklanmasından önce, zaferlerini ilan etmeleri parti üyelerinin sokaklara dökülmesine neden oldu. Priştine’de her iki parti sempatizanları zafer turları atarken, iki grup arasında meydana gelen arbedeyi Kosova polisi durdurdu. Seçimlere, Kosova Türklerini temsilen 3 siyasi parti katıldı.
Kosova Demokratik Türk Partisi KDTP ve Kosova Türk Adalet Partisi KTAP Mamuşa belediyesi başkanlığı için yarıştı . Mamuşa' da 3.541 kişi oy kulandı. Ancak, Merkez Seçim Komisyonu buradaki seçimleri hangi partinin kazandığını henüz açıklamadı. Bugün öğleden sonra bütün belediyeler için gayri resmi sonuçların açıklanması bekleniyor