Hakan AYTAŞ/KÖLN, ()- UKRAYNA'daki son gelişmeler Avrupa ülkelerindeki kaygıyı arttırdı. Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, Rusya'yı pratikte Avrupa'ya karşı savaşmakla suçladı. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise, durumun çok ciddi olduğunu belirterek, Rusya'ya karşı yaptırımların sertleştirilmesinin gündemde olduğunu belirtti.
Alman n-tv'in haberine göre,  Rusya'nın Ukrayna ile savaş durumunda olduğunu ileri süren Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, "Bu, pratikte Rusya'nın Avrupa'ya karşı da savaş durumunda olması demek. Avrupa Birliği (AB) harekete geçmeli ve Ukrayna'ya halkını ve topraklarını koruması için yardım etmeli. Biz Ukrayna'ya askeri destek sağlamalı ve askeri malzeme yardımında bulunmalıyız. Rusya'nın Ukrayna'daki tutumunu kaygıyla izliyoruz. Ukrayna bugün tün Avrupa adına savaşıyor" dedi.
Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna birlikleri arasındaki çatışmalar bölgede yıkıma neden oluyor. Özellikle Donezk bölgesinde yıkımın çok fazla olduğuna dikkat çekiliyor. Ukraynalı bir askeri sözcü, Nowoswitliwka'da Rus tanklarının bütün evleri tahrip ettiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroschenko, binlerce Rus askeri ve yüzlerce Rus tankının Ukrayna'da olduğu iddiasında bulundu. NATO da bin civarında Rus askerinin Ukrayna'da olduğunu tahmin ediyor.
Ukrayna'daki Rus askerlerinin varlığını "Kabul edilemez" diye nitelendiren İngiltere Başbakanı David Cameron, bunun sonuçlarının olacağını ifade etti. Fransa Devlet Başkanı François Hollande, Avrupa Birliği Zirvesi'nde, Avrupa Komisyonu'ndan Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar isteyeceklerini dile getirdi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso da, olayların geri dönülemez bir noktaya doğru gittiğine dikkat çekti. Ukrayna ve Batı ülkeleri, artık Rusya'yı sadece ayrılıkçılara silah yardımı yapmakla değil, aynı zamanda kendi askeri birlikleriyle de çatışmaya dahil olmakla suçluyorlar. Moskova suçlamaları reddederken, Avrupa ülkelerinin Rusya'ya karşı uygulayacağı yeni yaptırımların tüm ekonomiyi etkileyecek boyutta olması bekleniyor.