RUSYA Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) ve Türkiye Turizm Bakanlığı, turizm alanında 2016 yılına kadar işbirliği anlaşmasını imzaladı.
Anlaşma, Rosturizm Başkanı Aleksandr Radkov ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan tarafından Moskova'daki Crocus Expo Sergi Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Inturmarket Turizm Fuarı'nda imzalandı. Radkov, gezdikleri arasında en güzel standın Türkiye’ye ait olduğunu belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ile görüştü. İkili daha sonra 2014-16 yıllarını kapsayan iki ülke arasındaki turizm-işbirliği anlaşmasını da imzaladı. Özaslan ve Radkov İmza töreninden sonra kısa birer açıklama yaptı. Özarslan, 9'uncubu düzenlenen Inturmarket Turizm Fuarı'na Türkiye olarak 8'nci kez katılım sağladıklarını, her geçen yıl Rusya Federal Turizm Ajansı'nın himaye ettiği fuara daha etkili bir şekilde katılımın artmasından memnun olduklarını söyledi. İki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin son yılarda büyük gelişme gösterdiğini de belirten Özaslan, bunu istatistiklerde de gördüklerini belirtti. Özaslan, şöyle dedi:
"Geçen yılın Rus turizminin istatistiklerine göre, Türkiye Rusya'da birinci destinasyon olma özelliğini hala koruyor. Türkiye'nin Rusya Federasyonu’ndaki pazar payını koruması arttırması gerçekten bir başarı hikayesi bu başarının iki ana aktörü ise Federal Turizm Ajansı ile bakanlığımız arasındaki ilişkilerdir. Ben bu açıdan Federal Turizm yetkililerine her zaman olduğu gibi teşekkür etmek istiyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler örnek gösterilecek seviyede bir model oluştu artık bunu söylemek istiyorum. 2010 yılından bu yana değişik amaçlarla yani turizm karma komisyonları çalışma grupları, alt komiteler olsun 12 defa Rusya'da ve Türkiye'de bir araya gelmiş. Bu karşılıklı ilişkiler ağı sadece Rusya Türkiye arasında değil diğer ülkelere de örnek olmalı bence. Rusya bizim ikinci büyük pazarımız olmakla birlikte Türkiye’den de Rusya'ya gidenlerin sayısı hızla artış gösteriyor. Rusya'ya 2013 yılında turistik vizeye gelen kişi sayısı yaklaşık 2.5 milyon. Bu yabancı turistlerin yaklaşık yüzde 10'u Türkiye vatandaşı."
Rosturizm Başkanı Aleksandr Radkov ise, Türkiye ve Rusya arasındaki iş birliğinin iyi bir düzeye geldiğini, bu işbirliğinin Rusya’ya gelen Türk turist sayısını hem de Türkiye’ye giden Rus turist sayısını artıracağını söyledi. Radkov, sonbaharda Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın büyük desteği ile çok sayıda kimsesiz çocuğun Türkiye’de tatil yapma imkanı bulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Özellikle bu yoksul çocukların Türkiye'de tatil yapması her iki bakanlığın desteğiyle oldu. Onlar bir teşekkür resmi yapmışlar bunu da size iletmek istiyorum. Tabi ki burada her iki tarafa olan turist akışı çok iyi bir gösterge bende onun altını çizmek istiyorum. Biliyorsunuz ki geçen sene Türkiye'de tatil yapan turist sayısı 4 milyonu geçti. Ve bizim istatistiklere göre yüzde 26 artış söz konusu. Tabii ki Türkiye'den Rusya'ya seyahat eden turist sayılarında da büyük bir artış yaşandı. 385 binden fazla Türkiye'den turist Rusya’yı ziyaret etmiş ki bu artış yüzde 28 oranında. 2010 yılında Türkiye'den Rusya'ya gelen turist sayısı 100 binden daha azdı. Bu dinamiğinde neden kaynaklandığını biliyoruz özellikle vizelerin kaldırılmasından. Ama tabii ki hem turizm sektörünün arasındaki hem devletler arasındaki ilişkilerden de kaynaklanan bir husustur. Özellikle Rus turizm gelişmesinde katkılardan dolayı federal ajans olarak Türk turizm bakanlığı hem de özel olarak sayın müsteşarımıza teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz."
"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TURİZM TARFİĞİNİ ARTTIRMAK İÇİN İMZALADIK"
Türk ve Rus gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Radkov ve Özaslan, sezonun çok iyi geçmesini beklediklerini belirtti. Bir gazetecinin "2014’de ne tür adımlar atılacak?" sorusuna Özaslan, şu yanıtı verdi:
"Bugün imzaladığımız 2014-16 yılları arasını kapsayan bir eylem planı. 9 farklı kategoride işbirliği imkanını sunan bir eylem planı bu. Ana amaç her iki ülke arasındaki turizm trafiğini arttırmak. Bunun yanı sıra başta pazarlama eğitim yatırım olmak üzere karşılıklı işbirliği imkanlarını sağlamak. Tabii her ülkede ziyaret eden tatilcilere daha rahat imkan sağlamak, daha rahat bir ortamda tatillerini geçirmelerini sağlayacak ön tedbirleri sağlamak. Geçen yıl dünyada ortalama turizm büyüme oranı yüzde 5. Türkiye'de gelişim oranı %9.8. Rusya'da gelişme oranımız 4.2 milyon iken yani yaklaşık yüzde 18’lik bir artışı gördük. Tabi kesin bir artış oranını söyleyememekle birlikte dünya oranının üzerinde bir artış sağlayacağımızı söyleyebilirim” derken Rosturizm Başkanı Aleksandr Radkov ise şunları söyledi:
"Sanırım ki gelecek sezonunda bayağı başarılı geçeceğine inanıyorum. Ama tabi ki bu artışın olması içinde yeni ürünlerinde piyasaya sunmamız gerekiyor. Biz özellikle Türk operatörlere ve turistlere yeni destinasyon paket tanıtımlarını yapacağız. Biz zaten bu turist akışını nasıl arttırabileceğimizle ilgili sayın Özaslan ile görüştük. Türk turistlerin bugüne kadar özellikle kültür tanıtım turlarına talebi fazlaydı. Biz yeni tur paketlerimizde sunmayı düşünüyoruz. Bu yeni Türk turistler için nehir turlarını ve tren turlarını gibi."
TURİZM YATIRIMCILARINI BULUŞTURACAK FORUM
Bu yıl atacakları en önemli adımın turizm yatırımcılarını buluşturacak bir forum oluşturmak olacağını belirten Özaslan, şöyle konuştu:
"Mayıs ayında yapmayı planlıyoruz. Yine bir çalışma grubu toplantısı yapacağız Türkiye’de. Bu çalışma grubu toplantılarında daha önceden taahhüt edilen yani eylem planında yer alan bazı konuları yakın takip edeceğiz. Özellikle tatilcilerin rahat seyahat edebilme imkanına sahip olma hususunda önemli ön tedbirler alacağız. Bunları karşılıklı olarak konuşacağız. Tabii en önemli konulardan biri de seyahat güvenliği kapsamında, hem sağlık sigortası hem de sağlık sigorta kapsamında özel bir ihtisas birliği oluşturduk. bunların çalışması olacak. Tabii ki bu 2014-16 yılları içerisinde her iki ülke karşılıklı olarak başta fuarlar olmak üzere tanıtım organizasyonlarına daha etkin katılacak. Biz Türkiye'deki turizm sektörünü Rusya'nın özellikle doğusuna ve batısına yer alan ideal bölgelerdeki turizm bölgelerinin daha fazla tanıtılması için turizm acentalarıyla iş birliği yapacağız."
"ÜLKELER İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİN DEĞİŞMESİ LAZIM"
Radkov, bir soru üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in teklif ettiği "Rusya’da Türkiye Turizm Yılı, Türkiye’de Rus Turizm Yılı" çalışmasının sürdüğünü ancak henüz bir tarihin belli olmadığını söyledi. Ülkeler ile ilgili düşüncelerin artık değiştirmek gerektiğinin de altını çizen Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Aleksandr Radkov, “Rus turiste sorarsanız onların da Türkiye deyince aklına gelen ilk şey plaj. Ama bildiğiniz gibi Türkiye çok zengin kültür ve tarih mirasına sahip bir ülke. Tabi ki binlerce yıl önceden kalan ve günümüze kadar gelen birçok çeşidi var. Türkiye ayrıca kayak merkezlerine sahip bir ülke. Sağlık turizmi ürünlerini de sunuyor. Tabi ki zengin mutfağa sahip bir ülke ve bu listeyi çok daha fazla uzatabilirim... Aynı durum Rusya içinde geçerli ama be inanıyorum ki turizm sayesinde her iki halk bizim ülkelerimizle ilgili daha geniş bir bilgiye sahip olacak ve düşünceleri tamamen değişecek” açıklamasını yaptı.EN GÜZEL STANT
Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Turizm Bakanlığı Müşaviri Alper Özkan, Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Aleksandr Radkov’un çok beğendiği Türkiye standı ile ilgili yaptığı açıklamada, modern Türkiye ile sahip olduğu kültürel değerleri birleştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Bu yıl kapılarını 9'uncu kez açan İnturmarket Fuarı'nda, Bulgaristan, Macaristan, Yunanistan, Mısır, İspanya, İtalya, Çin, Fas, Norveç, Tunus ve Türkiye başta olmak üzere 148 ülke kendi turizm potansiyelini tanıtmaya çalışıyor.

SK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)