Kuzey Kore'nin arası Rusya'yla bir belgesel film yüzünden bozuk. Vitaly Mansky adında bir Rus film yapımcısı, Kuzey Kore'deki yaşamı konu alan belgesel filmi "Güneşin Altında"yı ("Under the Sun") çekti. İngiliz Guardian gazetesi Rus film yapımcısı Vitaly Mansky'nin Kuzey Kore'deki yaşamı konu alan filmde Kuzey Kore devletine dair bazı gerçeklere yer verdiği gerekçesiyle filmini göstermede sıkıntılar yaşadığını belirtiyor.


BİR BELGESEL FİLM İKİ ÜLKENİN ARASINI BOZDU

Güneşin Altında isimli belgesel film, Kuzey Kore'nin eski başkanlarından Kim Jong Il'in doğum yıldönümü için hazırlanan Kuzey Koreli Zin-mi adlı bir kızın izinden gidiyor. Mansky filminde kıza ve ailesine büyük yerdi. Film esnasında yetkililerin filmine karışmasına ve oyuncularına müdahale etmesine birincil elden şahit oldu.

KUZEY KORE'DEKİ GERÇEK YAŞAMI ANLATIYOR

Rus film yapımcısı, filmini çekerken hükümet kurumlarının ailenin yaşamına nasıl müdahil olduğunu göstermek için kamerayı sürekli açık bırakmaya karar verdi. "İdeal aile" konusunda sabit fikirlere sahip Kuzey Koreli yetkililer, Zin-mi'yi ve ailesini defaatle rahatsız etti. Hükümet yetkilileri, filmin oyuncularına ne söylemesi nasıl oturması ve ne zaman gülümsemesi gerektiğini dayatmaya çalıştı.

Mansky, "Kuzey Kore'de yaşananların gerçek yüzünü vermek istiyorum. Yetkililer, gerçek yaşamın çarpıtılmış bir versiyonunu bize sunuyor. Dolasıyla Kuzey Kore'ye dair gerçekleri ifşa etmek istedik." dedi.

"RUS HÜKÜMETİ FİLME DESTEĞİNİ ÇEKMEK İSTİYOR"

Mansky filmini çekebilmek için Kuzey Kore'de bir yıl geçirdi ve şimdi Rus politikacıların Mansky ve filmin ortak yapımcılarının Kuzey Koreli yetkililere yalan söylediğine dair eleştirileri defetmeye çalışıyor. Mansky, Rus hükümetinin Pyongyang'dan gelen tepkilerin ardından şimdi filme desteğini çekmek istediğini söyledi