FOM tarafından yapılan ankete göre yüzde 60’lık kitle Rus devletinin Türkiye ile ilişkileri düzeltmede aceleci olmamasını istiyor.

Rusya hükümetinin son dönemde izlediği Türkiye politikasını tümüyle doğru bulanların oranı yüzde 27.

TUR YASAĞININ KALKMASINA DESTEK VAR

"Türk Rus" haber sitesine göre, Putin’in Türkiye’ye tur yasağını kaldırmasını destekleyen yüzde 42’yi bulurken, bunu “yanlış karar” sayanlar yüzde 39.

İlişkilerin normalleşmesinin kimin daha fazla çıkarına olduğu sorulduğunda halkın yüzde 55’i Türkiye’yi, yüzde 8’i Rusya’yı işaret ediyor. Yüzde 28 ise “iki tarafın da işine geldiğini” düşünüyor. Yüzde 1’lik kitle “Kimsenin çıkarına değil” diyor.

İlişkilerin geleceğine ilişkin beklentilere gelince:

Rusya’da halkın yüzde 36’sı “iyi komşuluk ilişkilerine dönüleceğini” düşünüyor.
Yüzde 38’lik kitle “Rusya ile Türkiye arasında artık ciddi yakınlaşma olmayacağı” görüşünde.
Yüzde 26’lık kitle ise kararsız.

ZAMANA İHTİYAÇ VAR

FOM Başkanı Aleksandr Oslon, Rusya-Türkiye ilişkilerindeki hızlı dönüşün ardından zaman ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kommersant’ın haberine göre Oslon, “Son altı ayda Rusya medyasında istisnasız negatif yayın yapıldığı için, devlet başkanlarının bir kararından dolaryı hemen düzelmesi mümkün değil” dedi.

AGRESİF TON KULLANILDI

Oslon, “İlişkiler iyi giderse, Türkiye hakkındaki olumsuz görüşler yavaş yavaş kaybolacak” diye ekledi.

Politolog Mariya Lipman ise, Rusya-Türkiye ilişkilerindeki hızlı dönüşü Rusya vatandaşlarının “haddinden fazla sert” bulduğunu söyledi.

Lipman, “Etrafımızda düşman halkası görülmesi politikası uzun süre desteklendi. Talk Showlarda ve özel programlarda agresif ton kullanıldı. Toplumun ruh halini düzeltmek için uzun süre Türkiye ile artık dostça ilişkiler olduğunu tekrarlamak gerekiyor” dedi.