TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin 90'ıncı yıldönümü, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde geniş katılımın olduğu bir resepsiyonla kutlandı.
Büyükelçi Hakkı Akil ve eşi İnci Akil, tarihi 130 yıl önceye dayanan büyükelçilik rezidansı Palazzo Gamberini'de düzenlenen Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna ev sahipliği yaptı. Akil çifti, davete katılan 1000'i aşkın konuğu kapıda tek tek karşıladı. Konuklar arasında başta İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marta Dassu, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve eşi Prof. Dr. Belkıs Gürsoy, ABD, İsrail ve Japonya gibi ülkelerin büyükelçileri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Roma Temsilcisi Növber Ferit olmak üzere siyaset, sanat, özel sektör ve diplomasi hayatından simalar yer aldı. Konuklara Türk mutfağının önde gelen lezzetlerinden ikram edildi.
Günün önemine ilişkin gazetecilere açıklama yapan Büyükelçi Akil, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90'ıncı yılını Roma'da Türk vatandaşları ve aynı zamanda İtalyan siyaset, ekonomi ve kültür dünyasının önde gelen simalarıyla birlikte kutladıklarını hatırlatarak, şöyle dedi:
"Gayet nezih ve kalabalık bir katılımcı grubu vardı. Tabii ki yurtdışındaki kutlamaların zevki ayrı oluyor. Çünkü hem cumhuriyetimizi kutlarken, hem de bu vesileyle ülkemizin tanıtımı açısından da yararlı bir faaliyette bulunduğumuzu düşünüyorum. Bu akşam da tüm katılımcılar, gerek Türk mutfağından gerekse büyükelçiliğimizden övgüyle bahsettiler. Bu da tabii bizi ziyadesiyle mutlu etti."
MARMARAY'A ÖVGÜ VE KUTLAMA
Konukların çoğunun, Cumhuriyetin 90'ıncı yılı kutlamalarının yapıldığı gün Marmaray'ın açılması konusunda çok güzel ifadelerde bulunduklarını anlatan Akil, küresel düzeyde bir proje olduğunu belirttiği Marmaray'ın açılmasından büyük mutluluk yaşadıklarını ifade etti.
Akil, başta politikacılar olmak üzere konukların Marmaray projesi hakkında şu tepkileri verdiğini aktardı:
"Öncelikle Türkiye'nin hızlı büyümesinden ve bu büyümenin devam etmesinden sitayişle bahsettiler. Bilahare Türkiye'nin böyle büyük yatırımlar yapabiliyor olmasından, ileri teknolojileri kullanıyor olabilmesinden övgüyle bahsettiler ve tebrik etti."