RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Normandiya çıkarmasının 70'inci anma törenleri kapsamında bulunduğu Fransa'da gazetecilere ABD Başkanı Obama ile hem de Ukrayna'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile kısa da olsa bir görüşme yaptığını söyledi.
Putin, bir gazetecinin Obama ve Poroşenko ile görüşüp görüşmediğini sorması üzerine, her iki liderle de kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek şöyle konuştu:
"Bu etkinlikte kimseden kaçarak gizlenme gibi bir niyetim yok. Böyle yapılmaz ve bu şık olmaz. Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Şansölyesi, Poroşenko ile görüşmemi rica etti. Etkinlik arasında konuştuk. Masa başına oturduk ve çok uzun değil 15 dakikalık görüşme yaptık. Genel olarak durumun istikrara kavuşması ve ekonomik ilişkilerin gelişmesiyle ilgili konuştuk. Ukrayna'daki duruma gelince Poroşenko'nun bu anlamda sarf ettiği sözleri desteklediğimi söylemeden geçemeyeceğim. Ukrayna'nın doğusunda akan kanın durdurulması için Poroşenko planlarının olduğunu söyledi. Planın ne olduğunu bana değil ona soracaksınız. Fransa'da bunu konuşmak başka, kendi ülkesinde açıklaması başka. Bu müzakerede taraf olarak Rusya ve Ukrayna'nın yer almaması gerektiğinin altını çiziyorum. Rusya çatışmaların içerisinde yer almıyor. Bu sorunun nasıl çözüleceğini söyleyemem ancak bu konudaki tutumu çok beğendim. Umarım öyle de olur. Bunlar gerçekleştirilirse o zaman ekonomi dahil bizim ilişkilerimizin gelişmesi için uygun koşullar oluşmaya başlar. Ekonomi konusuna gelince, hem İngiltere Başbakanı hem Fransa Cumhurbaşkanı hem Fransa Başbakanı, hem sayın Poroşenko ile Ukrayna'nın Avrupa Komisyonu ve AB ile yapacağı anlaşmalarla ilgili konuştuk. Konuşmamda ben bizim ekonomimizin korunması için, pazarımızın korunması için tedbirler almak zorunda kalacağımızı bildirdim. Hatırlatayım ki Ukrayna ile Rusya arasında BDT serbest ticaret alanı çerçevesinde gümrük tarifelerinde sıfır vergi alınmaktadır. İşin aslı Ukrayna, Avrupa ürünlerine kendi kapılarını açarsa bizim Ukrayna ile olan sıfır vergi anlaşmamız devam ettiği sürece Avrupa ürünleri bizim bölgemize transit geçiş yapacak biz buna izin veremeyiz Avrupa ile böyle anlaşmamıştık. Ukrayna için bunun ağır bir deneyim olacağını düşünüyoruz, çünkü onun ürünleri Rusya pazarında rekabetçi olmayacak. Sanırım Ukrayna yönetimi bunu anlıyordur."
Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile diğer Avrasya Ekonomi Birliği ülkelerinin çok büyük avantajlara sahip olduklarını anlatırken, "Ukrayna vatandaşları kayıt yaptırmadan Rusya'da 3 ay boyunca kalabilir ve çalışabilir. Diğerleri ise sadece 1 ay kalabiliyor. Kendileri gitmiyor pasaportlarını gönderiyorlar. Ukrayna'ya pasaportlar mühürlendikten sonra gönderiliyor. Bizim verilerimize göre Ukrayna'nın 18 milyonluk çalışabilir nüfusunun 5-6 milyonu Rusya'da çalışıyor. Çok büyük bir rakam. Bu yüzden ilişkilerimizin nasıl düzenleneceğini düşünmekteyiz. Kısacası çok fazla sorun var ve ciddi çözümler istiyor. Şimdilik bu konuda hem İngiltere Başbakanı hem Fransa Cumhurbaşkanı hem Fransa Başbakanı'na da söylediğim gibi müzakereler yapılmadı."
ATEŞKESİN SAĞLANMASI
Rusya Devlet Başkanı, bir gazetecinin, "Poroşenko ve Obama ile bugün yaptığınız görüşmeler sonrasında Ukrayna'da çatışmaların durması ne kadar muhtemeldir? Ateşin durdurulması için ne yapacaksınız ve ne yapabilirsiniz? Bunun ne kadar sürede yapılacağını söyleyebilir misiniz?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Derhal yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ukrayna'nın güneydoğusundaki cezalandırıcı operasyonlarına derhal son verilmesi lazım. Ancak bu şekilde federasyon taraftarlarıyla gerçek müzakere sürecini başlatabiliriz. Şimdiye kadar bu konuda kimse somut açıklamalar yapmadı. Oradaki insanlar bundan sonra hangi koşullarda yaşayacak? Anayasa'nın temel parametreleri ne olacak bunlarla ilgili hiç konuşulmadı. Ukrayna'da Başkanlık seçimi ve başkanlık koltuğu için mücadele sona erdi. Artık, siyasetçilerin de dediği gibi doğrudan insanlarla çalışmaya geçilmeli."
Putin bir gazetecinin "Bugünkü görüşmeden sonra ateşkesin sağlanması ne kadar gerçekçi?” sorusa "Bu konuda Ukrayna'nın iyi niyetliliği çok önemli. Operasyonlara derhal son verilmeli, ateşkes ilan edilmeli. Anca böyle olursa görüşme süreci başlayabilir. Başka türlü olmaz. Ortaklarımıza da söyledim. Odessa dahil Ukrayna'da işlenen tüm suçların kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını istiyoruz" karşılığını verdi.
Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna'nın gaz borcu ile ilgili Poroşenko ile konuşup konuşmadıkları sorusu üzerine bu konuyu görüşmediklerini ancak Gazprom'un, Ukraynalı ortaklarıyla konuşup anlaşacağını düşündüğünü dile getirerek, “Ukrayna'ya eski borçlarını ödeme konusunda kolaylık sağlanacağını umuyoruz" açıklamasını yaptı.

SK(GE/İD)