KOSOVA’nın başkenti Priştine’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde, Uluslararası Sanatla Uyanmak Festivali kapsamında, 'Balkanlar’daki Türk Müziği Paneli' düzenlendi, konser verildi.
Kosova Türk müziğinin ünlü seslerinden Balkan Türk Müziği Derneği Başkanı Aluş Nuş, panelde Balkanlar’daki Türk Müziği, tarihçesi, zenginliğinden, bestecilerinden örnekler vererek konuşma yaptı. Nuş, Balkanlar'da Türk Müziği’nin profesyonelce icra edilip bestelerin yaratıldığı tek ülkenin Kosova olduğunu anlatırken 1951'den 1999 yılında savaş başlayana kadar o zamanki Priştine Radyo Televizyonunun Türk Orkestrası tarafından değerli bestelerin yapıldığını söyledi. Aluş Nuş, Prizren'de çalıştırdığı konservatuar öğrencileriyle birlikte, Türk Sanat Müziği konseri verdi.
Türk sanat ve halk müziğinden Rumeli müziğine kadar değişik besteleri ve kendisinin bestelediği müzikleri yaylı tamburuyla icra eden sanatçı Aluş Nuş katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.
Aluş Nuş’un yetiştirdiği, gruptaki genç müzisyenler de çaldıkları keman, klarnet, kanun, darbuka ile beğenildi. Konser sonunda Yunus Emre Enstitüsü ile Balkan Türk Müziği Derneği arasındaki işbirliğini başlatan Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin eski müdürlerinde Sadullah Yılmaz tarafından sanatçı Aluş Nuş’a hediye verildi. Ayakta alkışlanan Aluş Nuş ve orkestrası, daha sonra davetlilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

TK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)