TÜRK polisinin Gezi olayları sırasında göstericilere yönelik sert tutumu, Almanya’da yeni bir tartışma başlattı. Almanya’nın Hessen Eyaleti Polis Teşkilatı’nın tam da Gezi olayları esnasında Türk polisine 'Hukuk devletinde polisin tutumu' konulu seminerler verdiğinin ortaya çıkması üzerine, göstericilere yapılan sert müdahale nedeniyle neden seminerlerin iptal edilmediği tartışılıyor.
Konu, Hessen Parlementosu Sol Parti milletvekili Barbara Cárdenas’ın, Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth’a (CDU) yönelttiği "Siz içerde Türk polisine seminer verirken, dışarda polis barışçıl göstericilere gaz ve copla sert müdahalede bulundu. İnsan haklarının zedelendiği bir ortamda, seminerleri neden iptal etmediniz?" şeklindeki bir soru önergesine Bakan Beuth’un yanıt vermesiyle gündeme geldi.
Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth, seminerlerin iptal edilmemesini savunurken, sözkonusu seminerlerin tam da polisin bu tür davranışlarını değiştirmesi için yapıldığını savundu. Türk polisinin toplumsal olaylara müdahale konusunda yerleşmiş sert tutumunun bugünden yarına değişmesini beklemenin gerçekçi olmayacağını dile getiren Bakan Beuth, seminerlerin amacının polisin olaylara orantılı müdahale etmesini empoze etmek olduğunu söyledi.
Hessen Polis Teşkilatı, Viyana Güvenlik Akademisi, Viyana Boltzmann İnsan Hakları Enstitüsü ve Federal Kriminal Dairesi işbirliği ile Eylül 2011 ile Temmuz 2013 tarihleri arasında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 'Türk polisinin orantısız güç kullanımının önlenmesi' projesi çerçevesinde, Türk polisine eğitim vermiş. Mayıs ve Haziran 2013 tarihlerinde İstanbul, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Adana ve Bursa’da toplumsal olaylara müdahale nasıl yapılmalı diye 16 ayrı tatbikat gerçekleştirilmiş.
Gezi olayları sonrasında geçtiğimiz yıl Federal Parlamento Sol Parti milletvekilleri tarafından da Almanya’nın Türkiye’ye biber gazı, gaz tabancaları, polis köpeği ve güvenlik yelekleri gibi malzemelerin gönderilmesini durdurması istenmişti.