VATİKAN, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, 8 Haziran’da Papa Francesco ile birlikte barış için dua edeceğini açıkladı.
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco, geçen hafta sonu Ürdün, Filistin ve İsrail’i kapsayan 3 günlük Kutsal Topraklar ziyareti sırasında, Şimon Peres ve Mahmud Abbas’ı, "Gelin evimde birlikte dua edelim" sözleriyle Vatikan’a davet etmişti.
Bir milyar 200 milyon inananı bulunan Katolik Kilisesi’nin başkanının bu önerisi, iki lider tarafından olumlu karşılanmış, ortak bir tarih belirlenmesi için harekete geçilmişti.
BULUŞMA, ŞAVUOT BAYRAMI’NDA GERÇEKLEŞECEK
Kutsal Makam’ın (Vatikan) sözcüsü Peder Federico Lombardi, bu tarihi buluşmanın 8 Haziran Pazar günü gerçekleşeceğini duyurdu.
Söz konusu tarihin, Yahudilerin önemli bayramlarından biri olan Şavout’a denk getirilmesi dikkat çekti. Şavout, Tanrı’nın Sina Dağı’nda toplanan İsrail milletine Tevrat’ı göndermesinin yıldönümü.
Barış duası buluşmasının, İsrailli lider Peres’in Temmuz ayında görev süresinin bitmesinden öncesine tarihlenmesine de özen gösterildi.
PAPA ARABULUCULUK YAPMAYACAK
Papa Francesco, Kutsal Topraklar dönüşünde uçakta bulunan gazetecilere yaptığı açıklamada, Peres ve Abbas’la buluşmasının sadece dini bir girişim olduğunun altını çizerek, “Bir arabuluculuk ya da barış görüşmeleri için yeni bir yol haritasının belirleneceği bir buluşma olmayacak. Dua etmek için bir araya geleceğiz ve sonra herkes evine dönecek” demişti.
Papa ayrıca dua sırasında yanlarında bir haham ile imamın da bulunacağını belirtmişti.
İsrail, Hamas ile sağladıkları uzlaşma nedeniyle geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin koordinasyonunda sürdürülen Filistin’le yapılan doğrudan görüşmeleri durdurmuştu.

EÇ(SS)