Esma ÇAKIR/ROMA, ()- KATOLİKLERİN ruhani lideri Papa Francesco, İsrail ve Filistin arasında barışın sağlanması için dua ederek, taraflar ile uluslararası düzeyde siyasi sorumluluğu olanlara, düşmanlıkları sona erdirmeleri çağrısında bulundu.

Geleneksel Pazar duası Angelus için Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan binlerce kişiye seslenen Papa Francesco, İsrail-Filistin arasında esen savaş rüzgarları nedeniyle, duasını Ortadoğu’ya ayırdı. Papa, “Tanrım, gözlerimizi ve kalplerimizi aç ve bize, ‘artık savaş olmasın’ diyebilme cesaretini ver. Savaş her şeyi yok etti” dedi. Ruhani lider, söz konusu taraflar ile uluslararası ve yerel düzeyde siyasi sorumluluğu olan herkesi dua etmekten kaçınmamaya ve arzu edilen barışın gelmesi için düşmanlıkları sona erdirme çabalarından kaçınmamaya davet etti.

Meydanda toplananlardan, son günlerde yaşanan trajik gelişmeler ışığında ısrarla Ortadoğu barışı için dua etmeyi sürdürmelerini isteyen Papa, “Hepinizi duama katılmaya davet ediyorum. Sessizce dua edelim” diyerek, barışı armağan etmesi için Tanrı’ya yakardı. Barışı inşa etme adına somut adımlar atabilmek için Tanrı’dan cesaret dilenen Papa, “Silahları birer barış aracına dönüştürmemizi isteyenlerin çığlığını duymamız için bize fırsat ver Tanrım” ifadelerini kullandı.

PAPA: VATİKAN’DAKİ BARIŞ DUASI İŞE YARAMADI DİYENLER OLABİLİR

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’un katılımıyla, 8 Haziran’da Vatikan’da Ortadoğu barışı için dua etmelerinin taptaze belleğinde durduğunu dile getiren Papa, “Birlikte barış duası yapıp, şiddet ve kin döngüsünü kırmak için çağrıda bulunduk. Kimileri, bu buluşmanın boşuna yapıldığını düşünebilir. Oysa öyle değil. Dua bize, kötülüğün kazanmasına izin vermeyip, kin ve şiddetin, diyalog ve uzlaşmanın önüne geçmesine göz yummamamız konusunda yardımcı olur” diye konuştu.

Papa, Mayıs ayı sonundaki Kutsal Topraklar ziyareti sırasında Peres, Abbas ve Bartholomeos’u Vatikan’da birlikte dua etmeye davet etmişti.