KATOLİKLERİN ruhani lideri Papa Francesco, Ürdün, İsrail ve Filistin’i kapsayan ziyaretinin 24-26 Mayıs tarihinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Ruhani lider, Kutsal Topraklar’a yapacağı gezinin, Papa 6. Paulus ile Patrik Atenagora’nın Kudüs’teki tarihi kucaklaşmasının 50’nci yılında gerçekleşecek olduğunu hatırlatırken, orada Fener Rum Patriği Bartholomeos ile buluşacağını da söyledi.

Papa Francesco, geleneksel Pazar Duası (Angelus) sırasında bugünün (5 Ocak), Doğu-Batı Hıristiyanlığının ilişkilerinde yeni bir dönem açan 6. Paulus ile Patrik Atenagora’nın Kudüs’teki tarihi buluşmasının yıldönümü olduğunu hatırlattı. Papa bu nedenle, Amman, Beytüllahim ve Kudüs'ü kapsayan ziyaretini 24-26 Mayıs tarihleri arasında yapacağını duyurarak, “Kutsal Kabir Kilisesi’nde (Kudüs’te), Konstantinopolis (İstanbul) Patriği Bartholomeos’la birlikte, Kudüs’ün tüm Hıristiyan kiliseleri temsilcilerinin katılımıyla Ekümenik bir buluşmayı kutlayacağız” diye konuştu.

Arjantinli ruhani lider, bu gezisinin bir hac ziyareti olacağını vurgularken, Vatikan Aziz Petrus Meydanı’nda kendisini dinlemeye gelenlere, “Bu hac ziyareti için şimdiden dua etmenizi istiyorum” dedi. Bu yolculuk, Mart ayında Katolik Kilisesi’nin başına seçilen Papa Francesco’nun Kutsal Topraklar’ı ilk ziyareti olacak.

Francesco, seleflerinden 6. Paulus’un 4-6 Ocak 1964 tarihindeki ziyaretinden bu yana Kutsal Topraklar’a giden 4’üncü Papa olacak.

2. Jean Paul 20-26 Mart 2000, 16. Benediktus ise 8-15 Mayıs 2009 tarihlerinde oraya gitmişti.

KARDEŞİM BARTHOLOMEOS’LA BULUŞACAĞIZ

Noel Bayramı’na ilişkin La Stampa gazetesine geçen ay bir röportaj veren Papa, 50 yıl önce Papa 6. Paulus’un cesaretle kutsal topraklara gittiğini anımsatarak “Ben de oraya gitmeyi, kardeşim İstanbul Patriği Bartholomeos ile buluşmayı arzu ediyorum. Onunla 50 yıl önce Papa 6. Paulus ile Patrik Atenagora’nın 1964 yılındaki tarihi kucaklaşmasını anacağız. Bunun için hazırlanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

BARTHOLOMEOS: BULUŞMAYI BEN ÖNERDİM

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Mart ayında Papa Francesco’nun göreve başlama törenine katılarak, Katolik ve Ortodoks kiliselerinin 960 yıl önce ayrılmasından bu yana bu törene iştirak eden ilk Ortodoks patrik olmuştu.

Bu törenin ardından açıklama yapan Bartholomeos ise Papa’ya, selefleri 6. Paulus ile Patrik Atenagora’nın buluşmasının 50’nci yılında Kutsal Topraklar’da bir araya gelmeyi teklif ettiğini söyleyerek, “Papa da bunu memnuniyetle kabul etti” demişti.

EÇ(SSA)