KATOLİK aleminin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a mektup göndererek, Irak’ın kuzeyinde IŞİD’in saldırılarına maruz kalan HIristiyanlar ve diğer dini azınlıklar için harekete geçilmesini istedi.
Papa Francesco’nun, 9 Ağustos’ta Ban Ki Moon’a gönderdiği belirtilen mektubun içeriği bugün kamuoyuyla paylaşıldı. Mektubuna, "Son günlerde, HIristiyanlar ve diğer azınlık dinlere mensup olanların evlerinden göç etmeye zorlandığı, ibadet yerleri ve dini mirasın yok edilmesine tanıklık ettiği Irak’ın kuzeyinde meydana gelen dramatik olayları, yüreğim kabararak ve esefle takip ediyorum" diye başlayan Papa, yeni adıyla İslam Devleti (İD) olan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) cihatçılarının, Hıristiyan ve diğer dini azınlıklara yönelik gerçekleştirdiği saldırılara karşı uluslararası toplumu ve iyi niyetli tüm insanları harekete geçmeye çağırdı.
Papa, şahsı ve tüm Katolik Kilisesi adına, tüm arzuları barış, uyum ve atalarının topraklarında özgürlük içinde yaşamak olmasına karşın orada zulme uğrayanların dayanılmaz acılarını paylaşmak ve endişelerini iletmek üzere Kardinal Fernando Filoni’yi Irak’a özel temsilcisi olarak gönderdiğini hatırlattı.
"HIRİSTİYANLAR'IN ÇIĞLIĞINI DUYUN"
Dünyadaki yaklaşık 1.2 milyar Katolik’in ruhani lideri olan Papa, "Sayın Genel Sekreter size aynı hislerle yazıyorum ve Irak topraklarını seven Hristiyanların ve diğer azınlık din mensuplarının gözyaşları, acıları ve umutsuzluk içindeki çığlıklarını dikkatinize sunuyorum" ifadelerini kullandı.
Papa, oradaki insani trajediye acilen bir son verilmesi için uluslararası toplum ve özellikle güvenlik, barış, insan hakları, mültecilere yardımdan sorumlu olan BM’nin tüm yetkili organlarını, BM Şartı’nın önsözü ve ilgili bölümlerine uygun bir şekilde harekete geçme çağrısını yenilediğini belirtti.
Irak’ın kuzeyi boyunca yayılan şiddetli saldırıların, tüm iyi niyetli kadın ve erkeklerin vicdanını uyandırmamasının ve somut dayanışma eylemlerinde bulunmamalarının mümkün olmadığını ifade eden Katolik ruhani lider, şiddetten zarar gören ve tehdit altında olanları korumak, gerekli yardımı sağlamak ve yerlerinden edilenlerin acilen güvenli bir şekilde yaşadıkları şehirlere ve evlerine dönmelerinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Papa, 20’nci yüzyıldaki trajik deneyimlerin uluslararası toplumu, etnik ve dini azınlıklara karşı sistematik şiddeti durdurmak ve önüne geçmek için uluslararası normları ve mekanizmaları kullanmaya zorlaması gerektiğini de vurguladı.
Papa, kendisi ve Doğu Patrikleri ile diğer dini liderlerin Ban Ki Moon’a yaptığı çağrıların, olumlu bir karşılık bulacağına inandığını da ekledi.
Öte yandan, 15 Ağustos’ta tüm İtalyan kiliselerinde, Ortadoğu’da zor durumda olan Hristiyanlar için dua edileceği belirtildi.