ANADOLU Halk Bilimleri ve Kültür Akademisi tarafından 2005 yılından itibaren, özgürleşme için mücadeleyi sürdürme başarısı göstermiş kişi ve kuruluşlara verilen Özgür İnsan Ödülü bu yıl İsveç’te kurulu bulunan Uluslararası Olof Palme Merkezi'ne verildi.
Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Merkezi Başkanı İbrahim Cenet, 2013 yılı ödülünü, Olof Palme Merkezi'nde yapılan törenle Genel Sekreter Jens Orback’a sundu. Törende Olof Palme Merkezi Türkiye Masası Sorumlusu Stina Oskarsson, Türkiye Projeler Sorumlusu Ekim Çağlar ve Türkiye basın Sorumlusu Abdullah Gürgün de hazır bulundu. Gılgamış Heykeli'nden oluşan ödülü alan Jens Orback, "Umuyorum ki iki kurum olarak dünya barışı için halkları bilinçlendirme ve doğru yolu gösterme konusunda birlikte projeler üretebiliriz. Son zamanlarda İsveç’te ekonomik kriz nedeniyle barış çabaları için ayrılan ödenekler gittikçe kısıtlanmakta ve barış için çalışanlar gittikçe karamsarlığa bürünmekte iken verilen bu ödül bize güç vermiştir. Bunun için çalışmalarımızı takdirle karşıladığınız ve bize bu ödüle layık gördüğünüz için teşekkür ederiz" dedi.
'OLOF PALME YERYÜZÜ İNSANLIĞINA HİZMET ETMİŞ BİR BAŞBAKANDI'
İbrahim Cenet de yaptığı konuşmada, "Olof Palme Emperyalizme karşı olan bir barış elçisiydi. Günümüzde Emperyalizmin saldırganlığının yanında dünyada kaosun altından kurtulan ülkeler ve ayağa kalkan halkların olduğunu görmek bize yeni umutlar veriyor”dedi.
İbrahim Cenet, ’ya yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Türkiye merkezli Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Merkezi bağımsız bir jüri tarafından gösterilen adaylar arasında 2013 yılı Uluslararası Özgür İnsanödülüne Uluslararası Olof Palme Merkezi'ni layık görmüştür. Olof Palme Merkezi, Palme’nin 1986 yılında bir cinayete kurban gitmesinin ardından kurulan bir merkezdir. Olof Palme sadece başbakanı olduğu İsveç’e değil, yer yüzü insanlığına hizmet eden bir insandı. Onun değerlerine hizmet için kurulmuş bu merkez insancıl, yer yüzü insanlarına küçük, büyük hizmet yapan projeler üreten, bu konuda yapılan projelere destek olup katkıda bulunan evrensel boyutlara ulaşmış bir kurumdur. Olof Palme merkezi aynı zamanda her yıl, onun değerlerine uygun insanlık hizmeti yapan kişi, kişiler ve kurumlara barış ödülü vermektedir."
Özgür İnsan ödülü, 2005 yılında Dr. Muazzez İlmiye Çığ, 2006 yılında Prof Dr. Oktay Sinanoğlu, 2007 yılında Yaşar Kemal, 2008 yılında Prof Dr. Halet Çambel, 2009 yılında Prof. Dr. Türkan Saylan, 2010 yılında İlhan Selçuk, 2011 yılında Mehmet Aksoy, 2012 yılında Arif Keskiner’e verilmişti.
Jüri ise, Prof Yalçın Remzi Yüreğir (Çukurova Üniversitesi Konservatuarı em. Müdürü), Prof Dr. Haluk Şükrü Akalın (Türk Dil kurumu başkanı), Dr. Muazzez İlmiye Çığ (Sümerolog), Kaya Güvenç (TMMOB eski başkanı), Abdurrahman Keskiner (film yapımcısı) gibi isimlerden oluştu.

ÜT(SS)