NORVEÇ'in başkenti Oslo'da Türkçe seçmeli ders olarak kabul edildi.
Oslo Eyalet Meclisi Milletvekili Sağ Partili Mertefe Bartınlıoğlu'nun 4 yıl önceki girişimleri sonuç verdi ve mecliste alınan kararla Türkçe, Oslo okullarında resmen, seçmeli ders olarak kabul edildi. Öğrenciler bundan böyle Türkçe'yi ikinci yabancı dil olarak seçebilecek. Mertefe Bartınlıoğlu, önümüzdeki eğitim yılından itibaren, Oslo okullarında çocukların, İngilizce, Almanca, Fransızca seçmeli ders olarak kabul edebileceklerlerini belirtirken, şöyle dedi:
"5'inci sınıftan itibaren sunulmaya başlanacak Türkçe ders uygulamasının devam etmesi için derslere ilgi gerekiyor. Ben bu öneriyi meclise 4 yıl önce vermiştim ama ilgi olmadığı için gündeme getirilmemişti. Şimdi meclisten geçti ve yasallaştı. Oslo okullarındaki rektörlere talimat verildi. Derslere olan ilgiye göre okullara bütçe ayrılacak. Ama ilgi olmazsa da ileride kaldırılması söz konusu olabilir. Umarım Türkler bu imkan yararlanırlar ve çocuklarının Türkçe öğrenmesi konusunda duyarlı olurlar."
Mertefe Bartınlıoğlu, Türkçe'nin dünyada 350 milyon kişi tarafından kullanıldığını hatırlatırken Oslo'daki Türk nüfusunun da 7 bin olduğunu söyledi.
Oslo Eyaletinin Türk asıllı Sosyalist Sol Parti Milletvekili Gülay Kutal da, Oslo'da her 3 çocuktan birinin iki dilli olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın sadece Türk çocukları için değil, Norveç için de yararlı olacağını söyledi.
  ÜT(AÖ/İD)