NORVEÇ'in başkenti Oslo'da geçen Mayıs ayında alışveriş yaparken, sahte para kullandığı gerekçesiyle gözaltına alınan Eyalet Meclisi Milletvekili Mertefe Bartınlıoğlu'nun eşi Pelin Kızılçay'dan özür dilendi.
Pelin Kızılçay, 15 Mayıs'ta alışveriş için girdiği Cubus adlı mağazada sahte para ile ödeme yapmaya çalıştığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Pelin Kızılçay, biraz aşınmış 200 kronu önce kasiyerin önüne koydu sonra da isterse başka para verebileceğini söyledi. Ancak durumdan şüphelenen kasiyer, güvenlik görevlilerini ve polisi çağırdı. Mağazaya gelen polisler Pelin Kızılçay'ın tüm ikna çabalarına rağmen paranın sahte olmadığına inanmadılar ve genç kadını gözaltına alarak karakola götürdüler.
Durumdan haberdar olan Mertefe Bartınlıoğu karakola geldiğinde ise eşiyle görüşmesine izin verilmedi. Polis yapılan incelemelerin ardından paranın sahte olmadığını anladı ve özür dileyerek Pelin Kızılçay'ı serbest bıraktı. Cubus Mağazasının şefi Julie Eckhard da Kızılçay'dan özür dileyerek evine bir buket çiçek gönderdiklerini söyledi. Oslo polisi de yapılan büyük hatadan dolayı özür diledi. Aftenpostan gazetesi de olaya geniş yer verdi.
BAŞKALARININ BAŞINA GELMESİN
Mertefe Bartınlıoğlu, 'ya yaptığı açıklamada, "Eşime karşı ön yargılı davranılmış ve ayrımcılık yapılmıştır. Ben bilinen bir kişi olduğum için olaya müdahale ettim ve hemen özür dilendi. Peki derdini anlatamayan bir başkası olsa ne yapacaktı. Benzeri bir olay başka göçmenlerin başına gelmesin diye Norveç medyasına da açıklama yaptım. Söz konusu kasiyer ve güvenlik elamanlarının mağazada çalıştırılmaması gerektiğini söyledim. Cubus gibi bir mağazada sahte yarayı ayırt edecek makine bulunması gerekirdi. Mağaza bizden özür dilese de bu trajikomik olayı kamuoyuna duyurmak istedim. Bu olay önyargılara karşı mücadelenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

FOTOĞRAFLI