RAMAZAN ayına saatler kala Almanya'da sahur ile iftar arasında ortalama 17 saatlik bir zaman dilimi bulunduğu hatırlatıldı. Uzmanlar, yaz günlerinde bu kadar uzun süre aç ve susuz kalmanın özellikle yaşlı ve hastaların sağlığını tehdit edebileceği uyarısında bulundu. Dr. Seda Türköz, kronik hastalığı olanların oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiyesinde bulundu.
Köln'deki Göçmenler Sağlık Merkezi'nde tıbbi danışman olarak hizmet veren Dr. Seda Türköz, sahur ve iftarlarda nasıl beslenilmesi konusunda da bilgiler verdi. Dr. Seda Türköz susuzluğun insan bedeninde ne gibi etkileri olabileceğine ilişkin şunları söyledi:
"Susuzluğun ilk belirtileri baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, küçük çocuklarda sinirlilik ve huzursuzluktur. İleri yaşlarda ise uyuklama hali ve dalgınlık ortaya çıkıyor. Bunun ötesinde su, kan dolaşımı sistemi için en önemli maddedir. Bu nedenle susuzluk kalp yorgunluklarına yani kalp ritminde alçalma ve yükselmelere neden olmaktadır. Tansiyon ve kalp hastalarında uzun süre susuz kalınması ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Sağlıklı yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı ortalama 2- 2,5 litredir. Ancak efor sarf eden işlerde çalışanlarda veya sıcak ortamlarda bulunanlarda bu sıvı ihtiyacı artar."
 "SAHUR KAHVALTI ZENGİNLİĞİNDE YAPILMALI"
Dr. Seda Türköz'e sahur ve iftarda sofralar ile ilgili şu uyarılarda bulundu:
"Sahur bir kahvaltı zenginliğinde yapılmalı. Proteinden, yağdan, karbonhidrat açısından yeterli ve dengeli bir sofra hazırlanmalıdır. İftarda ise yemeğe bir çorba ile başlanmalı, yemek süresi uzun tutulmalıdır. Bir kişi yemeğini 15 dakikada yiyorsa bunu yarım saate çıkarmalıdır. Sofrada sebze, meyve ve et bulunmalı ama aşırı hamur işlerinden ve tatlıdan kaçınılmalıdır. Çünkü hamur ve tatlı kan şekerini yükselterek tokluk hissi verir. Böylece doyduğunu düşünen kişi diğer gıdalardan almaz."
Hamile ve süt veren kadınların İslam dininde oruçtan muaf olduğunu hatırlatan Türköz, "Özellikle kalp, tansiyon, şeker, astım hastaları, beyinle ilgili rahatsızlıkları olanlar ve böbrek hastaları oruç konusunda dikkatli olması gereken hasta gruplarıdır. Herhangi bir kronik rahatsızlığı olanlar oruç tutmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI