AFGANİSTAN'ın Helmand Eyaleti'nde 2001 yılında bir yaralı Afgan esirin İngiliz Kraliyet Deniz piyadeleri tarafından acımasızca infaz ediliş görüntülerini incelen Divanı Harp, 3 sanıktan 1'ini cinayetten suçlu buldu. Irak ve Afganistan’da cinayetten ilk defa bir askerin suçlu bulunması İngiltere’yi 6 Aralık’ta verilecek ceza konusunda böldü. Çok kimse suçun savaş koşullarında işlendiğinin dikkate alınması ve 5 yıl gibi az bir ceza verilmesini savunurken, birçok kişi "Cinayetin cinayet olduğunun unutulmaması" gerektiğini savunarak müebbet hapis gibi ağır bir ceza verilmesini istedi.
The Mail on Sunday gazetesi,suçlu bulunan deniz piyade komandosunun ailesini İslami saldırılara karşı ordunun koruma altına aldığını bildirdi. The Independent gazetesi, ilk haberinde, nöbetçi İngiliz deniz piyade komandolarının Apache helikopterinden açılan ateşle ağır yaralanan Taliban’ı büyük bir soğukkanlılıkla acımasızca öldürdüklerini gösterir filme dikkat çekmişti.
Helmand’da iki yıl önce meydana gelen insanlık dışı olayın iki katil zanlısından birinin başlığına yerleştirilen kamerayla sanıklar farkında olmadan çekildiği anlaşıldı. Kanlar içindeki genç Afgan’ın göğsüne 9 mmlik tabancasından kurşunu sıkan grup komutanı suçlu çavuşun "Allah’ın belası bu senin bize yapacakların yanında hiç kalır" diyerek  arkadaşlarına, "Bu buradan başka yere sızmayacak arkadaşlar . Ben Cenevre sözleşmesini çiğnedim" diye konuştuğu kaydedildi.
Filmde kurban Afgan’ın nefessiz kaldığı izlenirken İngiliz askerlerin sonradan ortaya çıkar diye yaptıkları müdahaleye ilk yardım süsü verdikleri anlaşıldı. İngiliz komandoların yaralı Afgan’ı almak için gönderildiği belirildi. İngiliz askerlerin yaptıkları infaz görülmesin diye kurbanlarını başka bir yere taşıdıkları ortaya çıktı.
Wiltshire’da Bulford Askeri mahkemede görülen duruşmada suç ortağı askerin başlığındaki kamerayı durdurmak istediyse de kazayla kamerayı açık bıraktığı bildirildi.
Suçlu askerin ancak cezayı yedikten sonra affa uğrayabileceğini yazan The Sunday Telegraph gazetesi, af taleplerinin arttığına dikkat çekti. Yüksek rütbeli subaylarının savaş koşullarından dolayı suçlu bulunan askere 5 yıl gibi az bir hapis cezasını destekledikleri bildirdi. Asker A olarak mahkemede ismi geçen katil askerin karar açıklanırken gerçek isminin okunacağı bildirildi. Şu anda hapiste tutulan katil asker, yargıç kararı açıkladıktan sonra sivil cezaevine nakledilecek.
The Observer gazetesinin 1'inci sayfadan verdiği habere göre, Silahlı Kuvvetlerin eski komutanları suçlu askere daha ağır ceza verilmesinden yanalar ve af taleplerine karşı çıkarak “Cinayet cinayettir ve asker ağır cezaya çaptırılmalı” diye konuşurken savaş baskısı altında olsa da İngiliz askerlerinin kendilerini kanunun üstünde görmemeleri gerektiğini savundular.

FZ(AÖ/İD)