Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA, ()- RUS haber sitesi LifeNews'de yer alan habere göre, Okhotsk Denizi'nde kurulan dünyanın en büyük platformu 'Berkut', Sahalin Adası'nın kuzey kısmından 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Uzmanların açıklamalarına göre, platform tüm gücüyle çalışmaya başladıktan sonra dünyanın bir yılda en çok hidrokarbon üreten platformu unvanını elde edecek.
Rosneft'in uluslararası projesi olan 'Berkut' platformunun ana kısmı Rus kıyılarında kuruldu, helikopter sahası ve 180 işçi kapasiteli üst kısmı ise Kore'de yapıldı. Bunun yapımını Daewoo şirketi üstlendi. Platformun üst ve alt kısımlarının toplam ağırlığı 200 bin tonu geçti.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda platformun tam gücüyle çalışmasıyla birlikte dünyada başka eşi benzeri olmayacağı belirtildi. 'Berkut' platformu özel olarak arktik koşullara ve 18 metrelik dalgalara karşı mücadele edebilecek şekilde dizayn edildi. Aynı zamanda bu platform sıfırın altında 44 derece sıcaklığa ve kalınlığı 2 metre olan buz parçalarına karşı da dayanıklı.
Rosneft uzmanlarının açıklamalarına göre, Arkutun- Dagi yatağı günlük 12 bin ton petrol, yıllık ise 4.5 milyon ton petrol üretilmesini sağlayacak.
Şu anda platformun alt ve üst kısımları birleştiriliyor. Uzmanlar platformda yıl sonuna kadar petrol üretimine başlanacağını ve bunun hacminin 100 bin ton olacağını ifade etti.