LOGOSUNDA ünlü aktris Hülya Koçyiğit'in gözü bulunan dünyanın en eski 5 sinema salonundan biri olan 3 Ocak 1914 tarihinde  hizmete açılan Strasbourg Odyssee Sineması, 100 yıl sonra dün akşam 100'üncü yaşını kutladı.
Sinemanın 22 yıldan bu yana yönetmenliğini yapan Faruk Günaltay 100 yıl önce aynı sinemada gösterime giren 1913 Alman yapımı yönetmen Paul Wegener, senaryo Hanns- Heinz Ewers'in‚ Prag Öğrencisi' (L'Etudient de Prague) sinema filmi gösterildi. Çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı asırlık sinemada sanatseverler yeniden gösterilen 100 yıllık siyah-beyaz sinema filmiyle nostalji yaşadı. Odyssee Sineması'nın doğum gününe gelenler arasında Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries, Belediye Başkan Yardımcısı Nawel Rafik Elmrını, Strasbourg Ticaret Oda Başkanı Jean-Louis Hoerle, eski AİHM Başkanı, Alsas-Odyssee Sinematografi Başkanı Jean-Paul Costa, Strasbourg Başkonsolosu Serdar Cengiz, Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal, sefire Tülay Soysal, kentte görevli 47 ülkenin büyükelçi ve eşleri, kültür, sanat temsilcileri, akedemisyenler, belediye üst düzey yöneticileri, parti teşkilat temsilcileri bulundu. Piyano eşliğinde Almanca-Fransızca şarkılarla nostalji yaşayan davetliler 100 yıl önce aynı salonda gösterime giren dramatik, romantik sinema filmini büyük bir keyifle izledi. Tarihi salona giren davetlilere 100 yıl önce filmi ve sinemanın açılışını duyuran el ilanı içinde Odyssee sinemasın 100 yıl önce çekilen fotoğrafı dikkat çekti. Sinema salonun doğum günü programını açan sinemanın 22 yıldan bu yana yönetmenliğini yapan Faruk Günaltay‚ Odyssee Salonu'nun tarihi, mimarisi ve film hakkında davetlileri bilgilendirdi.
Sinematografi Başkanı Jean-Paul Costa ve Sosyalist Partisinden Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries ‚ Odyssee Sineması'nın yönetmeni Faruk Günaltay'ı başarılı çalışmalarından dolayı kutladı. Çok sayıda Fransız gazetecinin ilgi gösterdiği 100'üncü yaş günü. sinema filmi ardından verilen kokteyl ile sona erdi.
Avrupa Konseyi'nin Avrupa Sinema Fonu E uroimages'e üye ülkelerin sinema filmlerin gösterildiği 260 kişilik Odyssee Salonu asırlık yıldönümünde 350'den fazla davetliyi ağırladı. Odyssee'de 3 haftadan bu yana devam eden 25'inci Türk Sinema Günleri 14 Ocak tarihine kadar 14 yeni sinema filmiyle Avrupanın göbeğinde herkese Türk sinemasını tanıtıyor. Yurt dışında Türkiye'nin Avrupaya açılan ilk sanatsal, kültürel penceresi olan Türk Sinema Günleri Fransız'lar tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor.
"TÜRKİYE'DEN ÇOK TÜRK FİLMİ GÖSTERİYORUZ"
'ya konuşan Odyssee sinemasın yönetmeni Faruk Günaltay‚ ilk seansın 3 Ocak 1914 tarihinde 'Prag Öğrencisi' filmiyle 100 yıl sonra yeniden aynı salonda gösterdiklerini anlatırken şöyle konuştu:
"Strasbourg; Avrupa'nın aynı zamanda Avrupa'nın Kültür kenti. Odyssee Salonu Avrupa ve Dünya sinemasın filmlerini gösterip ulusal bir sinema. Paris'ten sonra 2'nci büyük diplomatik kent olan Strasbourg'ta 47 sefaret ve 15 konsolosluk bulunuyor. Odyssee Sineması olarak tüm temsilciliklerle birlikte çalışıyoruz. Hedef Avrupa sinemasını desteklemek dünyaya tanıtmak. İlk hedef Avrupa sinemasını Avrupa'ya taanıtmak. İkinci hedef dünya sinemasını Strasbourg'a tanıtmak. Odyssee Salonu'nda 1914-86 yılına kadar sinema filmi gösterildi. 1986-92 yılları içinde piyasa ekonomisi sinemayı yaşamaz hale getirdi. Belediye'ye bir proje önerdim projem beğenildi maliyeti 3 milyon euro tadilatla  Odyssee Sineması yeniden 24 Eylül 1992 yılında hizmete açıldı. Strasbourg'ta değişik sinemalarda 1989 yılında başlayan Türk Sinema Günleri Odyssee Salonu'nda 1992 yılından itibaren gösterilmeye başlandı. Son 22 yılda 360'tan fazla Türk filmleri gösterildi. Türkiyede hiçbir sinemada 22 yıldır 360 Türk sinema filmi gösterilmedi. Bu'da ‚Odyssee'nin ayrı bir özelliğidir. Aynı zamanda Strasbourg Belediyesin kültür ve sanata yönelik ne kadar önem taşıdığını tescil ediyor."
AYAKTA DURAN TARİHİ SİNEMALAR
Thomas Alva Edison'un ampul, gramofon ve ilk sinema makinası üzerinde çalışmaların ardından sinema gösterimleri bayram yerlerinde çadır içinde halka gösterilmeye başlandı. Biletli ilk gösterim 1 Mayıs 1894 yılında Manhattan, 1895 yılında Berlin, Wintergarten ve 21 Mart 1899 tarihinde güney Fransa'nın 34 bin nüfuslu La Cıotat kentinde ‚ Eden tiyatro salonunda sinema filmleri oynamaya başladı. Sinemanın öncüleri Fransız Lumier ailesi ilk defa sinema filmini 28 Aralık 1895 tarihinde Paris'te‚ Grand Cafe'nin bodrum katında halkına tanıttı. 
Asırlardan bu yana dünya sinema salonlarında halen gösterime giren sinema salonları içinde Budepeste'de 1895 yılında inşaa edilen 1901 yılında tiyatro, dans salonu olarak kullanılan ‚Urania' 1917 yılında ilk sinema filmi beyaz perdeye geldi.
Polonya'da‚ Helios sineması, Berlin‚ Moviemento, Prag'da‚ Lucerna salonu 1907 yılında ilk filmlerini beyaz perdeye getiren salonlar oldu. 1909 yılında Sarejevo ‚Apolo', 1912 , Madrid ‚Cine Dore' 1912 Londra ‚Phoenix Cinema', salonları sinema kervanını takip eden salonlar oldu.
YEŞİLÇAM SANATÇILARI ODYSSEE'DE SEYİRCİSİYLE BULUŞUYOR
Çeyrek asırdır Strasbourg'ta devam eden Türk Sinema Günlerine gelen sanatçılar arasında Türkan Şoray, Fatma Grik, Selda Alkor, Hülya Koçyiğit, Sera Yılmaz, Müjde Ar, Ezel Akay, Nurgül Yeşilçay, Nehir Erdoğan, Meltem Cumbul, Deniz Türkali, Beren Saat, Tarık Akan, Haluk Bayülgen, Mustafa Altıoklar, Selçuk Yöntem, Osman Sınav, Can Dündar, Uğur Yücel, Şener Şen, Reis Çelik, Derviş Zaim, Yavuz Bingöl, Zeki Demirkubuz, Sinan Çetin, Zülfü Livaneli, Avni Özgürel gibi çok sayıda tanınmış sanatçı tarihi Odyssee salonunda seyircisiyle filmlerin öykülerini paylaştılar ve paylaşmaya devam ediyor.
 
ODYSSEE SIİNEMASI 100